ßßß Cookit - przepis na ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA

ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA

nazwa

Wykonanie

Każda zakręcona kobieta powinna mieć w swoim kulinarnym repertuarze coś szybkiego, co zachwyci zarówno oko jak i podniebienie (nawet to najbardziej wybredne). Idealnym rozwiązaniem dla takich Pań domu jest rolada! Grunt, to dobrze połączyć smaki, a chyba wszyscy się zgodzą, że szpinak i łosoś to para idealna?!
Podajemy dziś więc przepis na roladę, która będzie idealna dla bezglutenowców, oraz recepturę na to danie, które świetnie nada się dla fanów Dukana .
Tym zrolowanym połączeniem obie podbiłyśmy serca naszych ukochanych. Jedna z nas usłyszała nawet: "zakochałem się w Tobie na nowo", także musi w tej zielono-różowej pyszności być coś, co przez żołądek zaprowadzi prościutko do serca.
PRZEPIS (Idealny na diecie Bezglutenowej):
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania szpinaku,
- łosoś wędzony - 1 opakowanie,
- odrobina masła (aczkolwiek spokojnie można pominąć),
- 3 jajka,
- 2 serki do smarowania - ważne aby konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta. Smak do wyboru - zarówno naturalny, jak i czosnkowy, ziołowy, paprykowy,
- przyprawy wedle uznania,
- mozzarella (można pominąć),
- główka czosnku,
WYKONANIE:
Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy szpinak, który w ten sposób (mieszając aby się nie przypalił) odparowujemy. Staramy się uzyskać jak najgęstszą konsystencję. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku (u nas pieprz czarny i vegeta).
Gdy zielona papka utraci odpowiednią ilość wody studzimy ją, a następnie mieszamy z 3 żółtkami.
Następnie ubijamy sztywną pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy ją z przygotowanym szpinakiem.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy nasze dzieło i wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, góra-dół z termoobiegiem.
Szpinakowy biszkopt studzimy a następnie delikatnie ściągamy z papieru, aby łatwiej nam było później zawinąć. Smarujemy serkiem (do którego możemy dodać to na co mamy ochotę - czosnek, papryka, szczypiorek, posiekane zioła, przyprawy).
Na serowej warstewce układamy łososia, na którego możemy położyć pokrojoną mozzarellę.
Całość zawijamy dość "ciasno".
Roladę owijamy w folię lub w papier i wkładamy do lodówki!
Teraz już możemy kroić i rozkoszować się smakiem! :)
Przepis (dieta Dukana i osoby po prostu dbające o linię):
Czyli wersja odchudona
Składniki:
- 2 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego,
- łosoś wędzony - 1 opakowanie,
- 3 jajka,
- 2 serki do smarowania 0% naturalne - ważne aby konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta.
- szczypta czarnego pieprzu,
- główka czosnku,
Wykonanie niczym nie różni się od wersji wyżej opisanej - jedyna różnica to fakt, że tu dusimy szpinak na odrobinie wody (najlepiej na teflonowej patelni - wtedy nie będzie się przypalał).
Na Dukanie zarówno czosnek jak i pieprz czarny są dopuszczalne - także możemy szpinak spokojnie doprawić. Jeśli chodzi o serek 0% - w biedronce znajdziecie serek TUTTI 0% lub PRESIDENT 0%, najlepszy był chyba jednak SEREK HOMOGENIZOWANY 0% NATURALNY Z FIRMY MAĆKOWY (Piątnica).
/Całe wykonanie wyżej opisane/
i podkolorowana wersja z papryczką:
Powiemy Wam, że ta rolada ma jedną wadę - szybko się kończy! :)
Powiedzcie co myślicie o tym daniu. Jadacie połączenie szpinaku i łososia?
Znacie jakieś smaczne przepisy z ta parą w roli głównej?
Komentujcie kochani!
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać) - koniecznie polub nas na facebooku by być na bieżąco! :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/09/rolada-szpinakowo-ososiowa.html