ßßß Cookit - przepis na PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI

PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy smakowych!
Menu
CIASTA(8)
DANIA OBIADOWE(12)
DESERY(3)
NALEWKI(2)
PASTY(3)
PASZTETY(1)
PRZEKĄSKI(7)
PRZYSTAWKI(1)
SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)
TARTY(1)
TORTY(1)
ZUPY(9)
Tłumacz
Subskrypcja e-mail
Kontakt
Partnerzy
Konkursy
Akcje
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI
Składniki:
- 2kg karczku
- 300g wątróbki drobiowej
- 4 jajka
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 mały seler
- 5 cebul
- 6 ząbków czosnku
- 2 kostki rosołowe
- 3 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 7 liści laurowych
- 6 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- przyprawa "kucharek"
- słoik żurawiny
Sposób przygotowania:
Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj jedną kostkę rosołową, sześć liści laurowych i osiem ziaren ziela angielskiego. Włóż również obrane: trzy marchewki, dwie pietruszki, cztery cebulę i 3/4 selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Do drugiego garnka włóż wątróbkę, drugą kostkę rosołową, jeden liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę i ćwiartkę selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Wszystko gotujemy do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz pasztet przez 180 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, w tym czasie nasz pasztet zrobi się rumiany i stały. Gotowy pasztet podajemy z żurawiną. Smacznego :)
Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .
Źródło:http://mentorsmaku.blogspot.com/2014/11/pasztet-miesny-z-warzywami.html