Wykonanie
Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy
smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)
NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)TARTY(1)
TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzy

KonkursyAkcjePASZTET
MIĘSNY Z WARZYWAMI

Składniki:- 2kg karczku- 300g
wątróbki drobiowej- 4
jajka- 4
marchewki- 3
pietruszki- 1 mały
seler- 5
cebul- 6 ząbków
czosnku- 2
kostki rosołowe- 3 łyżeczki
gałki muszkatałowej- 10 ziaren
ziela angielskiego- 7
liści laurowych- 6 łyżek
bułki tartej- 3 łyżki
kaszy manny- 1 łyżka
masła-
sól-
pieprz-
przyprawa "kucharek"- słoik
żurawinySposób przygotowania:Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj jedną
kostkę rosołową, sześć
liści laurowych i osiem ziaren
ziela angielskiego. Włóż również obrane: trzy
marchewki, dwie
pietruszki, cztery
cebulę i 3/4
selera. Zalej
wodą i rozpocznij gotowanie. Do drugiego garnka włóż
wątróbkę, drugą
kostkę rosołową, jeden
liść laurowy i dwa ziarna
ziela angielskiego. Dodaj obraną
marchewkę,
pietruszkę, jedną
cebulę i ćwiartkę
selera. Zalej
wodą i rozpocznij gotowanie. Wszystko gotujemy do pełnej miękkości
mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do
mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy
jajka,
gałkę muszkatałową,
bułkę tartą, dwie łyżki
kaszy manny,
sól,
pieprz oraz
przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz
czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy
masłem i posypujemy
kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz pasztet przez 180 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, w tym czasie nasz pasztet
zrobi się rumiany i stały. Gotowy pasztet podajemy z
żurawiną. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .