ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe przekładane masą serową

Ciasto marchewkowe przekładane masą serową

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis jest kontynuacją tematyki marchewkowej. Jak już wcześniej wspominałam ogarnęło mnie pomarańczowe szaleństwo. Produkuję (i oczywiście wypijam) soki w ilościach prawie przemysłowych hihihi... a co z marchewkowymi wiórami pozostałymi po wyciśnięciu soku? Oczywiście można je przerobić na przykład na ciasto marchewkowe.
SKŁADNIKI:
blacha 25x25 cm
3/4 szklanki oleju rzepakowego (ok 170ml)
3 jajka
3/4 szklanki cukru (ok 170g)
1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (ok 170g)
3 dorodne marchewki (starte drobno na tarce)- ja użyłam wiórów, które zostały mi w sokowirówce po wyciśnięciu z warzyw soku
2 garście orzechów włoskich
2 garście rodzynek
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu + ewentualnie szczypta kardamonu
2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub aromat cytrynowy
250 g chudego sera twarogowego (już zmielonego)
3/4 szklanki cukru pudru (ok 160g)
50 g masła lub margaryny
sok z połowy pomarańczy
Olej, marchew,cukier oraz jajka umieszczamy w wysokim naczyniu. Mikserem na wysokich obrotach łączymy składniki by uzyskać gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników: mąkę, orzechy i rodzynki, sodę, cynamon i skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy a następnie pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni (może być z termoobiegiem ale nie jest to konieczne) - pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 170-180 stopni.
P upieczeniu ciasto należy wyjąć z pieca i odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie można przygotować masę serową :
Biały ser, miękkie (ale nie płynne) masło, cukier puder i sok pomarańczowy wymieszać mikserem na aksamitną masę.
Nie pozostaje już nic innego niż rozkrojenie ciasta i przełożenie masą serową. Odrobinę masy można zostawić do udekorowania wierzchu ciasta.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/03/ciasto-marchewkowe-przekadane-masa.html