Wykonanie
Ciasto
marchewkowe jest ulubionym mojego małolata,który często również towarzyszy mi podczas pieczenia.Proponowane dziś ciasto jest lekkie i puszyste,inne w konsystencji niż to (klik),które podawałam poprzednio.Jednak oba,choć różne,są bardzo smaczne,zachęcam do wypróbowania.

porcja na blaszkę 17/20 cm17,5 dkg
cukru dark muscovado200 ml
oleju2
jajka20 dkg
marchewki startej na grubej tarce22,5 dkg
mąki pszennej pełnoziarnistej - użyłam pełnoz.chlebowej1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
cynamonuok.1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej11 dkg pokrojonych
orzechów włoskichpolewa:11,5 dkg
półtłustego serka typu Filadelfia4 łyżki miękkiego
masła8,5 dkg
cukru pudrupo 1 łyżeczce startej
skórki z cytryny i
pomarańczy - pominęłamW misce ubijam
jajka,dodaję
cukier i
olej cały czas ubijając.Następnie mieszam drewnianą łyżką i dodaję
marchewkę,przesianą
mąkę z
sodą,
cynamon i gałkę oraz
orzechy.Piekarnik nagrzewam do 190 st.masę wylewam na wyłożoną papierem do piecz.formę(ciasto na zdjęciu piekłam w 20 cm tortownicy,wyszło dość wysokie,ale czas pieczenia musiałam sporo wydłużyć,natomiast w formie 17/20 jest niższe,ale wystarczy piec ok.40 min.)i piekę 40-50 min.do suchego patyczka.Skłdaniki polewy miksuję,na koniec dodaję
skórki z cytryny i
pomarańczy.Gdy ciasto zupełnie ostygnie smaruję wierzch polewą i odstawiam do zastygnięcia.Smacznego!!!