Wykonanie

Taką chatkę ostatnio wyprodukowałam i dzielę się z
Wami przepisem oraz szablonem, a także dosyć długim i skrupulatnym instruktażem. Łatwiej byłoby pewnie nagrać filmik, muszę na przyszłość o tym pomyśleć, a tymczasem przygotowałam formę obrazkową.Pomysł na chatkę, szablon, a także dekorację jest w 100 % mój własny, autorski. Korzystajcie z niego, ale sobie go nie przywłaszczajcie, bo to moja praca i wiele czasu na to przeznaczyłam.Zrobienie takiej chatki wymaga cierpliwości, dokładności i czasu, ale podana przeze mnie instrukcja wykonania jest przeznaczona dla osób bardzo początkujących i myślę, że każdy sobie poradzi.Chatka nie tylko pięknie wygląda i będzie oryginalną ozdobą świątecznego stołu, czy też pomysłem na niebanalny prezent, ale także znakomicie smakuje i jest w całości jadalna.

Szablony możecie pobrać klikając w
linki poniżej:CZĘŚĆ I (przód i tył
domku)CZĘŚĆ II (boczne ściany i dach)CZĘŚĆ III (podstawa)





Składniki na 2 chatki:1/2 kg
mąki pszennej150 g
masła125 g
cukru125 g płynnego
miodu1/2 opakowania
przyprawy do piernika lub 1,5 łyżki domowej
przyprawy korzennej1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 małe
żółtka3 łyżki słodkiej płynnej
śmietany kremówkiPonadto:landrynki ulubionego koloru, rozdrobnione w moździerzu
Masło,
cukier,
miód,
przyprawę korzenną,
cynamon i
kakao umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
Sodę oczyszczoną rozpuścić w łyżce zimnej
wody i wmieszać do wystudzonej masy miodowej. Kolejno dodać
żółtka i dobrze wymieszać.
Mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy miodowej. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać kilka łyżek
śmietany kremówki. Uformować gruby wałek, owinąć folią i schłodzić dobrze w lodówce.Część ciasta rozwałkować na grubość ok. 7 mm na posypanym
mąką blacie i wyciąć podstawę, która powinna być grubsza od reszty ścianek chatki. Kolejną część ciasta rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć pozostałe elementy chatki.Przy przekładaniu wyciętych elementów chatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, by ciasto się nie odkształciło. Jeżeli ciasto będzie dobrze schłodzone, nie powinno być z tym problemów. Otwory na okna wypełnić pokruszonymi landrynkami.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 7-8 minut. Mniejsze elementy piec osobno i krócej. Pięć minut wystarczy. Wystudzić, a następnie polukrować i ozdobić według uznania.
Lukier (składniki na udekorowanie i sklejenie 2 chatek):4
białka, w temp. pokojowej4-4,5 szklanki przesianego
cukru pudrukwasek
cytrynowy, do smakuperełki, posypki
cukrowe i inne jadalne ozdoby
barwniki spożywcze, opcjonalniedwie foliowe
torebki do szprycowaniatylka nr 1 oraz tylka nr 4
Białka i 4 szklanki
cukru pudru umieścić w misie miksera i ucierać najpierw na wolnych obrotach, a następnie na większych, aż do uzyskania błyszczącego, gęstego
lukier. Jeżeli
lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej
cukru pudru. W trakcie dodać kwasek
cytrynowy. Jeżeli jest zbyt gruby, należy go wcześniej rozdrobnić w moździerzu na proszek.4 łyżki lukru przełożyć do
torebki z tylką nr 1 i polukrować oraz ozdobić poszczególne elementy chatki według uznania. Perełki oraz posypki przyklejać za pomocą lukru (ja to robię przy użyciu pęsety).Resztę lukru zamknąć w szczelnym pojemniku. W tym czasie
zrobi się rzadszy, dlatego przed rozpoczęciem sklejania chatki, należy dodać do niego pół szklanki przesianego
cukru pudru i ponownie utrzeć.
Lukier powinien być gęsty, dzięki
czemu będzie pełnił funkcję mocnego kleju.Instrukcja sklejania chatki krok po kroku:























