ßßß Cookit - przepis na Świąteczne pierniczki na choinkę

Świąteczne pierniczki na choinkę

nazwa

Wykonanie

Pieczenie i lukrowanie świątecznych pierniczków stało się już chyba moją tradycją, pomimo, że ani moja mama ,ani babcia nigdy tego nie robiły na święta, zapewne z braku czasu, a może cierpliwości. Ja lubię taką misterną robotę i mnie lukrowanie nawet sprawia pewną przyjemność. W tym roku na czerwono, a przepis z tej strony wypróbowałam już w tamtym roku i bardzo dobrze się sprawdził. Z jednego kilograma mąki wychodzi naprawdę sporo pierniczków, więc jeżeli ktoś nie ma ochoty spędzić dwóch dni na lukrowaniu, lepiej zrobić ciasto z połowy składników.
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
300 g masła
250 g cukru
250 g płynnego miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika lub 3 łyżki domowej przyprawy korzennej
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 żółtka
5 łyżek słodkiej płynnej śmietany kremówki
Dodatkowo:
landrynki ulubionego koloru (drobno pokruszone)
Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
Sodę oczyszczoną rozpuścić w dwóch łyżkach zimnej wody i wmieszać do wystudzonej masy miodowej. Kolejno dodać żółtka i dobrze wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy miodowej. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać kilka łyżek śmietany kremówki.
Gotowe ciasto wałkować na grubość ok. 5-7 mm na posypanym mąką blacie. Jeżeli pierniczki będą zbyt cienkie, lukier wsiąknie w ciasto i pierniczki wiszące na choince nie utrzymają własnego ciężaru. Wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej pergaminem, uprzednio zrobiwszy wykałaczką otwór na sznurek.
Aby zrobić pierniczki z witrażykami trzeba wyciąć otwór w ciastku (np. za pomocą kieliszka) i napełnić go pokruszonymi landrynkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok. 7-10 minut. Wystudzić.
Lukier:
3 białka + 1 na lukier czerwony
3 szklanki cukru + 1 na lukier czerwony
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego + 1 szczypta na lukier czerwony
Dodatkowo:
czerwony barwnik spożywczy
cukrowe perełki do dekoracji
Przybory:
2 plastikowe torebki do szprycowania
2 tylki do dekoracji nr 1 i nr 2
gumka recepturka
wykałaczka lub patyczek do szaszłyka
Trzy białka dokładnie utrzeć z 3 szklankami cukru pudru (może być trochę mniej lub więcej w zależności od wielkości białek). W trakcie miksowania dodać kwasek cytrynowy. Lukier powinien być dość zwarty, nie powinien się rozpływać. Napełnić torebkę z tutką nr 1, koniec torebki zawinąć i zabezpieczyć recepturką. Nie nakładać zbyt dużo lukru do torebki na jeden raz, bo lukier pod wpływem ciepła dłoni rozrzedza się i nie spełnia swojej roli. Lepiej napełniać torebkę lukrem co jakiś czas.
Przed rozpoczęciem lukrowania trzeba poprawić wykałaczką otwór na sznurek w każdym pierniczku.
Lukrowanie należy zacząć od zaznaczenia gęstym lukrem krawędzi pierniczka. Gdy już wszystkie pierniczki będą miały krawędzie, pozostały lukier trzeba delikatnie rozrzedzić odrobiną wody. Tym razem lukier powinien się rozlewać, ale nie może być też zbyt rzadki, bo na powierzchni lukrowanego pierniczka bedą się tworzyły bąble. Tak przygotowanym lukrem, za pomocą tylki nr 2, wypełnić pierniczki, każdy delikatnie potrząsnąć, by lukier równomiernie się rozłożył i odstawić do zastygnięcia (najlepiej na całą noc).
Na drugi dzień utrzeć lukier z 1 białka, szklanki cukru pudru i szczypty kwasku cytrynowego. Wmieszać czerwony barwnik, dość sporo, by uzyskać mocno czerwony kolor (zużyłam połowę opakowania barwnika z firmy Wilton). Takim lukrem, za pomocą tylki nr 1, lukrować pierniczki w dowolne wzory. Można dodatkowo ozdobić jadalnymi perełkami (w tym przypadku dobrze sprawdza się pęseta).
Poniżej krótka instrukcja kolejnych etapów lukrowania:
Życzę udanego lukrowania!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/12/swiateczne-pierniczki-na-choinke.html