Wykonanie

Zdjęcia robiłam w ultraszybkim tempie, aby móc z mężem zjeść ten niewiarygodnie pyszny obiad:) Jest to obecnie mój numer jeden, który
będę robiła o wiele częściej. Zamiast
żółtego sera, użyłam płynnego
cheddara, gdyż jak dla mnie jest on najsmaczniejszym
serem pod słońcem.Składniki na 2 porcje:-4
czerwone papryki-2
piersi z kurczaka-200g
kuskusu-3
czerwone cebule-karton przetartych
pomidorów-0,5kg
ziemniaków-płynny
cheddar-0,5 l
bulionu drobiowego-4 ząbki
czosnku-
tymianek-
sól-
pieprzPrzygotowanie:Odcinamy końcówki i oczyszczamy
papryki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w
pióra cebulę z
czosnkiem. Gdy się zarumieni, dodajemy
piersi z kurczaka. Przyprawiamy
pieprzem i
solą. W osobnym naczyniu zalewamy
kuskus wrzątkiem, w stosunku 1:1 (5 minut w zupełności wystarczy). Gdy
kurczak będzie już gotowy, dodajemy
kuskus, 1/3 kartonu przetartych
pomidorów i wszystko smażymy ok 5minut. Przygotowanym farszem nadziewamy
papryki i przykrywamy "kapeluszami". Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy
bulionem do ok. 1/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 1 godzinę, podlewając co jakiś czas
bulionem. Na 5 minut przed wyjęciem
papryk, zdejmujemy "kapelusze" i kładziemy na każdą z nich płynny
cheddar. Podajemy z sosem, zrobionym z pozostałych
pomidorów i
bulionu,
spod papryk. Możemy go zblenderować, aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję;

WEDGESY:
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, polewamy
oliwą. Przyprawiamy
tymiankiem,
czosnkiem,
pieprzem i
solą. Pieczemy równocześnie z
paprykami ok.1 godzinę.