Wykonanie
To były fantastyczne, pełne słońca, ciepła i
grzybów wczasy. Wrzesień to zdecydowanie "mój" miesiąc! Puste plaże na półwyspie Helskim, a
potem kompletna cisza ośrodka wypoczynkowego pod Tucholą. Żyć nie umierać! Kocham Cię, Wrześniu!Obszerniejsza relacja może innym razem, a dziś przepis na pyszne, jednogarnkowe danie FIT - pulpety w
sosie pomidorowym z
pieczarkami. Ja podałam z
ryżem (gotuję z
kurkumą, stąd kolorek), ale można zjeść z kromką
razowego chleba,
kaszą gryczaną, a nawet bez niczego - też pycha :)Składniki:0,7 kg
mielonego mięsa z indyka2
jajka5 łyżek
płatków owsianych Górskich4 duże
pomidory0,3 kg
pieczarek1
papryczka chilli1
cebula3 łyżki
oleju rzepakowego2 ząbki
czosnkupo łyżeczce suszonego
tymianku, słodkiej i
ostrej papryki. Do
mięsa czarny pieprz i ewentualnie
sól morska.100 ml
jogurtu greckiegoPrzygotowanie:Skórkę
pomidorów nacinamy na krzyż, umieszczamy w garnku i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i ściągamy skórkę. Kroimy
pomidory na mniejsze kawałki (byle jak)
Pieczarki i
cebulę kroimy w półplasterki.
Czosnek obieramy i siekamy. Drobno siekamy
papryczkę chilli (jeśli chcemy mniej ostre to wyrzucamy pestki)Na dużej ceramicznej patelni rozgrzewamy
olej. Dodajemy
tymianek,
czosnek i
papryki w proszku i chwilę smażymy. Wrzucamy
cebulę i papryczkę, szklimy.Do
cebuli dodajemy
pieczarki i smażymy wszystko razem około 10 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę
wody.
pieczarki powinny puścić
wodę i lekko zmięknąć.W czasie smażenia szykujemy
mięso: wbijamy 2
jajka, doprawiamy wedle uznania: u mnie trochę
soli morskiej i spora łyżeczka
czarnego pieprzu. Dodajemy zmiksowane
płatki owsiane i dokładnie mieszamy. lepimy kulki wielkości
orzecha włoskiego (mokrymi dłońmi)Do
pieczarek dodajemy
pomidory, chwilę mieszamy aż puszczą
wodę. na wierzchu układamy
mięsne kulki.Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu około 45 minut mieszając co jakiś czas.Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, trochę sosu mieszamy z
jogurtem i przelewamy
jogurt na patelnię. Trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu do odparowania i lekkiego zgęstnienia sosu.Smacznego!
