ßßß Cookit - przepis na Jednogarkowe danie FIT - pulpety w sosie pomidorowo pieczarkowym

Jednogarkowe danie FIT - pulpety w sosie pomidorowo pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

To były fantastyczne, pełne słońca, ciepła i grzybów wczasy. Wrzesień to zdecydowanie "mój" miesiąc! Puste plaże na półwyspie Helskim, a potem kompletna cisza ośrodka wypoczynkowego pod Tucholą. Żyć nie umierać! Kocham Cię, Wrześniu!
Obszerniejsza relacja może innym razem, a dziś przepis na pyszne, jednogarnkowe danie FIT - pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami. Ja podałam z ryżem (gotuję z kurkumą, stąd kolorek), ale można zjeść z kromką razowego chleba, kaszą gryczaną, a nawet bez niczego - też pycha :)
Składniki:
0,7 kg mielonego mięsa z indyka
2 jajka
5 łyżek płatków owsianych Górskich
4 duże pomidory
0,3 kg pieczarek
1 papryczka chilli
1 cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
po łyżeczce suszonego tymianku, słodkiej i ostrej papryki. Do mięsa czarny pieprz i ewentualnie sól morska.
100 ml jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, umieszczamy w garnku i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ściągamy skórkę. Kroimy pomidory na mniejsze kawałki (byle jak)
Pieczarki i cebulę kroimy w półplasterki. Czosnek obieramy i siekamy. Drobno siekamy papryczkę chilli (jeśli chcemy mniej ostre to wyrzucamy pestki)
Na dużej ceramicznej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy tymianek, czosnek i papryki w proszku i chwilę smażymy. Wrzucamy cebulę i papryczkę, szklimy.
Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy wszystko razem około 10 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. pieczarki powinny puścić wodę i lekko zmięknąć.
W czasie smażenia szykujemy mięso: wbijamy 2 jajka, doprawiamy wedle uznania: u mnie trochę soli morskiej i spora łyżeczka czarnego pieprzu. Dodajemy zmiksowane płatki owsiane i dokładnie mieszamy. lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego (mokrymi dłońmi)
Do pieczarek dodajemy pomidory, chwilę mieszamy aż puszczą wodę. na wierzchu układamy mięsne kulki.
Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu około 45 minut mieszając co jakiś czas.
Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, trochę sosu mieszamy z jogurtem i przelewamy jogurt na patelnię. Trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu do odparowania i lekkiego zgęstnienia sosu.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/09/jednogarkowe-danie-fit-pulpety-w-sosie.html