Wykonanie
Kto nie lubi meksykańskiego jedzenia? Klasyczne burrito w nieco zdrowszej wersji - pikantne
mięso z indyka w gęstym,
pomidorowym sosie, soczyste kawałki podsmażonej
papryki i
cebuli, mięsista
czerwona fasola i łyżka mocno schłodzonej kwaśnej
śmietany. A to wszystko zawinięte w miękką, ciepłą tortillę.► tortilla pszenna [1 sztuka]►
mięso mielone z
indyka [100 g]►
fasola czerwona z puszki [60 g / 1/4 puszki]► kwaśna
śmietana 12 % [łyżka]►
pomidory z puszki [100 g]►
olej rzepakowy [2 g / pół łyżeczki]►
papryka czerwona [pół sztuki]►
cebula [pół sztuki]►
sól morska [pół łyżeczki]►
czosnek [pół łyżeczki]►
papryka słodka [1/3 łyżeczki]►
papryka wędzona [1/3 łyżeczki]►
papryczka chili [1/4 łyżeczki]►
pieprz czarny mielony [1/3 łyżeczki]Przesmażyć
mięso mielone na
oleju rzepakowym. Gdy
mięso się zetnie, dodać połowę przypraw.Do gotowego
mięsa dorzucić pokrojoną w piórka
cebulę i
paprykę.Gdy warzywa zmiękną, wlać na patelnię
pomidory z puszki, doprawić, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem 20-30 min.Gdy sos będzie gęsty, dodać odsączoną i przepłukaną
fasolę.Wymieszać i wyłożyć na podgrzany w piekarniku placek pszenny.Dodać łyżeczkę
śmietany i zawinąć w burrito.