ßßß Cookit - przepis na Wegański smalec

Wegański smalec

nazwa

Wykonanie

Wegański smalec ze śliwką tak nam posmakował, że od razu po skończeniu go zabrałam się za wypróbowanie drugiego przepisu z jadłonomii, tym razem na wegański smalec z jabłkiem. Smakuje inaczej niz ten ze śliwką - jest dla mnie trochę słodszy, jabłko jest dużo bardziej wyczuwalne niż śliwka, i chociaż nie dominuje za bardzo smalcu to nadaje całości taki posmak, za sprawą którego wersja jabłkowa jest dla mnie "mniej smalcowata". Smalec z jabłkiem też jest smaczny i bardzo szybko zjedliśmy całą porcję, ale robiąc wegański smalec po raz trzeci (zapewne w przyszłym tygodniu) napewno sięgnę po śliwkę.
Warto wypróbować obu wersji, są inne, obie bardzo smaczne. Dla mnie ze śliwką lepsza, ale o gustach się nie dyskutuje :)
Składniki:
1 puszka białej fasoli
2 cebule
1 jabłko
1 łyżka sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 ziarna jałowca
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki łuskanego słonecznika
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i jabłko, ziele, jałowiec, liście laurowe i podsmażyć na niedużym ogniu aż cebula będzie miękka i złocista, a jabłko zmięknie.
Fasolę odcedzić i zblendować z 1/4 szklanki wody, sosem sojowym, majerankiem i pieprzem.
Do fasoli wsypać słonecznik i krótko zmiksować (na prawdę dosłownie kilka sekund, żeby słonecznik nam potem lekko chrupał przy jedzeniu.
Dodajemy przesmażoną cebulkę z jabłkiem (wcześniej wyjmujemy listek i ziarna). Już nie miksujemy, a tylko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/07/weganski-smalec.html