Wykonanie
W okresie świątecznym niewiele było tych zdrowych potraw do pokazania na blogu. Teraz wracam już do normalnego trybu życia, więc blog odkurzę i już regularnie będą się tu pojawiały nowości.Dziś zapraszam na
sałatkę zimową z
jajkiem.
Czemu zimowa? bo takie i w niej produkty mało sezonowe. Do tego pozwala mi trochę się wzmocnić zimą - w dressingu świeży
czosnek,
cytryna,
pieprz cayenne - samo zdrowie na zimę. Szczególnie, że w niewielu potrawach zjem
surowy czosnek - a po gotowaniu lub pieczeniu
traci wspaniałe właściwości. Do tej sałatki natomiast bardzo pasuje surowy. W sam raz na zimę, jako profilaktyka i leczenie różnej
maści przeziębień. Polecam!Składniki (2 porcje)
Zielona papryka15-20
pieczarek marynowanych2-3
jajka ugotowane na twardo2 plastry
szynki grubości około 0,5 cm4 łyżki
oleju rzepakowego lub lnianego (ze wskazaniem na ten drugi)2 średnie ząbki
czosnkuspora szczypta
pieprzu cayennepłaska łyżeczka suszonych
ziół - dałam
oregano, może być też
bazylia, prowansalskie,
tymianek,
majeranek2 łyżki
soku z cytrynyszczypta słodkiej mielonej
paprykiPrzygotowanie:
Paprykę kroimy w paski,
jajka w ósemki,
pieczarki w ćwiartki,
szynkę w grubą kostkę. Układamy w miseczceMieszamy składniki dressingu -
olej,
sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
pieprz,
zioła. Polewamy składniki sałatki. posypujemy odrobiną
papryki, żeby nadać daniu pięknego koloru i charakteru.Można urozmaicić
sałatkę - na przykład dodając
tuńczyka,
sałatę lodową czy
szpinak - zachęcam do kreatywności :)Smacznego!