Wykonanie
Klopsy kojarzą nam się bardzo z polską kuchnią. Nie zawsze jednak lubię je w towarzystwie
ziemniaków i surówki. Tym razem jest to niebanalna wersja znanych nam klopsików, sprawdź :)Potrzebujemy400 dag
mielonego mięsa od
szynkipół
papryki czerwonejpół
papryki zielonejmałą
cebulę2 ząbki
czosnkuświeże
zioła:
majeranek,
bazylia,
tymianek4 średnie
pieczarkipół
papryczki chillisóljajkołyżka
wodyWszystkie warzywa oraz
zioła drobno kroimy, dodajemy
mięso,
wodę,
jajko i wyrabiamy. Osobiście wolę
mięso grubiej zmielone, ale dobierzcie takie jak lubicie najbardziej :) Z wyrobionej masy formujemy klopsy i smażymy na patelni z każdej strony po około 10 minut. Podałam na
fasolce szparagowej bo jest świetnym niskokalorycznym warzywkiem.
Fasolkę wybrałam zieloną ponieważ ma ona więcej właściwości odżywczych dla cukrzyków niż żółta :) Wy wybierzcie jaką chcecie, chyba że macie cukrzycę.Jak Wam się podoba tego typu mielony? :)od razu przepraszam za zdjęcie, no ale nie wychodzą mi :/