ßßß Cookit - przepis na Bułeczki do odrywania z cynamonem

Bułeczki do odrywania z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Moim największym hobby jest spanie, ale mimo tego lubię czasem wstać przed resztą domowników i upiec jakieś pieczywo na śniadanie. Dzisiaj wybór padł na puszyste i niesamowicie miękkie bułeczki do odrywania- taki "rodzinny" wypiek. Przepisów na tę słodkość jest mnóstwo, ja stworzyłam własny- poza cukrem i cynamonem widniejącymi w większości przepisów, dodałam skórkę z cytrusów do ciasta a do posypania dodatkowo użyłam wanilii i kardamonu. Ciasto dobrze się wyrabia, nie klei się do rąk. W przepisie nie podaję czasu wyrastania- jak już kiedyś pisałam, jestem niecierpliwa i wszystkie składniki oraz wyrastające ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do ok. 35 stopni, dzięki czemu czas oczekiwania zostaje skrócony do minimum. Bułeczki cudownie smakują w towarzystwie szklanki mleka bądź kakao zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek.
Kulki z ciasta układałam w tortownicy ⌀28cm:
Ciasto:
600g mąki
200ml mleka
100g masła
3 łyżki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
20g drożdży
skórka otarta z pomarańczy i cytryny
Do posmarowania:
2 łyżki masła
2 łyżki śmietanki
Posypka:
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy (lub papier do pieczenia)
Z cukru, odrobiny mąki, letniego mleka i drożdży robimy zaczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie z ciasta lepimy 12 małych bułeczek i układamy je w niewielkich odstępach w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu bułki smarujemy gorącym masłem połączonym ze śmietanką i posypujemy wymieszanym cukrem, kardamonem i cynamonem.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/04/bueczki-do-odrywania-z-cynamonem.html