Wykonanie
Prosty pomysł na smaczny, zdrowy obiad ;-)Podane z duszoną
cukinią i
marchewką i pieczonymi ziemniaczkami, które na zdjęcie się już nie załapały ;-)Z przepisu wyszło mi ok. 14 sztuk kotlecików

/ przepis pochodzi z Kwestii Smaku z moimi modyfikacjami /Składniki:700g
mielonego mięsa indykaniecała szklanka suchej
kaszy jaglanejśrednia
cebulaząbek
czosnku lub
czosnek granulowany10
suszonych pomidorów w
olejuprzyprawy:
sól,
pieprz,
suszone oregano,
słodka papryka, szczypta
ostrej papryki2
jajkaodrobina
bułki tartejKasze jaglaną przesypać do garnka, podprażyć aż zacznie intensywnie pachnieć, zalać wrzątkiem.
Wodę odlać, zalać zimną
wodą (dwa
razy tyle
wody ile
kaszy). Posolić i gotować pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na
oliwie do zeszklenia razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Ugotowaną
kaszę i
cebulę całkowicie wystudzić.
Mięso posolić, popieprzyć, dodać
kaszę i
cebulę, wszystkie
przyprawy,
bułkę tartą, pokrojone drobno
pomidory. Dodać
jajka i dokładnie wymieszać.Patelnie grillową rozgrzać, posmarować odrobiną
oleju z
suszonych pomidorów, formować niezbyt grube burgery. Smażyć z każdej strony po około 4 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami - u nas duszona
marchewka z
cukinią i pieczone ziemniaczkiDuszona
marchewka z
cukinią:2 średnie
marchewki2 średnie
cukiniemasło klarowane
sól,
pieprz,
cytrynaMarchewkę umyć, obrać, pokroić na mandolinie w cienkie talarki.
Cukinię dokładnie umyć i tak samo pokroić. W rondelku rozgrzać łyżkę
masła, dodać
marchewkę. Smażyć ok. 5 minut, zalać niewielką ilością
wody. Dusić, aż
marchewka będzie półtwarda. Następnie dodać
cukinię, dusić razem 7 minut, doprawić
solą,
pieprzem, jeżeli jest potrzeba to także
cytryną (wszystko zależy od słodkości
marchewki)

Bon appetit!