ßßß Cookit - przepis na Pasty twarogowe

Pasty twarogowe

nazwa

Wykonanie

Chociaż wiosny za oknem nie widać (i nie wiadomo kiedy to się zmieni), na moim talerzu już jest. Jestem strasznie spragniona świeżych warzyw, witamin, kolorów i zapachów. Gdy byłam dzieckiem, takim pierwszym zwiastunem wiosny był przygotowywany przez moja mamę twarożek. W czasach kiedy rzodkiewki i pomidory nie były dostępne cały rok, kiedy pojawiały się na talerzu było jasne, WIOSNA!
Dziś przepis na moje twarożki (pasty twarogowe, jak kto woli), klasyczny ze szczypiorkiem i rzodkiewką, uwielbiany przez moje dziecko oraz wersja ostrzejsza, z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Wiosna, wiosna a gdzie ty???
Skład:
200g sera twarogowego półtłustego (Ja uwielbiam Łowicz)
pęczek rzodkiewek
kilka gałązek szczypiorku
mały jogurt naturalny
sól do smaku
Ser rozgniatamy widelcem na gładką papkę, dodajemy jogurt, pokrojone w kostkę rzodkiewki (można zetrzeć na tarce, ale ja lubię chrupiące kawałki), pokrojony szczypiorek i solimy do smaku. Wszytko dokładnie mieszamy.
Skład:
200g sera twarogowego półtłustego
kilka suszonych pomidorów w oleju
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżej bazyli
świeżo zmielony pieprz do smaku
Ser rozgniatamy widelcem na gładka papkę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszytko mieszamy, jeśli twarożek jest zbyt suchy można dodać łyżkę oleju, w którym były pomidory. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/04/pasty-twarogowe.html