Wykonanie
To mój pierwszy sernik
jagodowo-
waniliowy. Zawsze robiłam tradycyjny lub
czekoladowy. Z
jagodami nie robiłam go nigdy. I żałuję. Bo jest pyszny. A kolor masy
serowo-jagodowej - obłęd! Przepiękny!!! Napatrzeć się nie mogłam. Szkoda tylko, że pękł po środku, ale to moja
wina, bo tak to jest jak się bierze człowiek za pieczenie ciast, po ciężkim dniu i w środku nocy i w środku tygodnia, gdzie na następny dzień należy wcześnie wstać. Ale uwierzcie mi, że na pewno zrobię go jeszcze raz i wtedy będzie piękny. Wstępnie miał być z
galaretką na wierzchu, ale z powodu pęknięcia, postanowiłam dodać
jagodowy sos.Sernik jest słodki, bo znajdziemy w nim, całą puszkę
mleka słodzonego skondensowanego i prawie 3 tabliczki
białej czekolady ;) Ale nie zraźcie się tym. Warto go spróbować, tym bardziej
póki są
jagody :)

Składniki:* spód:- 2
jajka- 2 łyżki (płaskie)
cukru- 90g
białej czekolady- 50g
masła- 2,5 łyżki
mąki pszennej* masa serowa:- 1kg
sera twarogowa wielokrotnie zmielona- 250g
sera mascarpone- 200g gęstej
śmietany 22%- 1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego- 4
jajka- 75 ml
śmietany kremówki 30%- 200g
białej czekolady- 3 łyżki budyniu
śmietankowego- 2 szklanki
jagód- 1
laska wanilii* sos
jagodowy:- 1 szklanka
jagód- 1-2 łyżki
wody- 1 łyżka
cukru (lub więcej - w zależności od smaku)

Przygotowanie
spodu ciasta:
Jajka ubić z
cukrem na białą i puszystą masę.
Czekoladę rozpuścić z
masłem w kąpieli
wodnej. Cienkim strumieniem wlać do masy jajecznej. Ubijać na wolnych obrotach miksera. Dodać przesianą
mąkę i dokładnie wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Równomiernie rozsmarować ją nw formie (wyjdzie cienki spód ciasta). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok 15 minut - do tzw."suchego patyczka". Odstawić do wystudzenia.Przygotowanie masy serowej:
Ser twarogowy,
mascarpone i
śmietanę 22% zmiksować. Dodać
mleko skondensowane i
jajka. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół.Połowę przełożyć do drugiej miski. Dodać
śmietanę kremówkę, ziarenka z
wanilii i rozpuszczoną, w kąpieli
wodnej,
białą czekoladę. Dokładnie zmiksować. Masę przelać na schłodzony spód.
Jagody dokładnie umyć i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko. Dodać do 2 części masy serowej i zmiksować. Dodać
budyń i dokładnie wymieszać. Delikatnie przełożyć masę
jagodową na masę
serowo-
waniliową.Wyrównać wierzch ciasta.Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec 40-50 minut, aż ciasto dobrze się zetnie. Po upieczeniu, delikatnie obkroić ciasto od brzegów tortownicy. Zostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu, sernik umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc.Przed podaniem przygotować sos.
Jagody umyć, dodać
cukier,
wodę i przesmażyć je na niewielkim ogniu. Wystudzić.Ciasto pokroić na kawałki i każdy kawałek polać sosem.Smacznego!


