Wykonanie
Dla miłośników
szpinaku i nie tylko. Bułeczki są przepyszne! Do tego ten lekko przypieczony
ser na wierzchu i te śliczne zielone paseczki! Mniam! Idealna przekąska do
piwa, czy nawet na śniadanie. Przepis na samo
ciasto drożdżowe, pochodzi z przepisu na nocne bułeczki (klik). Pracy przy tych ślimaczkach nie jest za wiele, więc warto wypróbować. Kombinacji smaku nadzienia są jest mnóstwo. Dzisiaj wersja zielona :)

Składniki:* ciasto:- 3 szklanki
mąki pszenej- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżka
cukru- 40g świeżych
drożdży- 1 szklanka
mleka- 1 łyżeczka
soli- 4-5 łyżek
oleju* farsz:- 1-1,5 szklanki dobrze upchniętego
świeżego szpinaku (użyłam baby)- 2 ząbki
czosnku- 2-3 łyżki
oliwy z oliwek- 3 połówki
pomidorów suszonych z
oliwy- 1 szklanka startego na grubych oczkach cheddar'a- S&P- 1 rozkłócone
jajko
Z
drożdży,
mleka,
cukru i 1 łyżki
mąki pszennej, zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły".Pozostałą
mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski, dodać
sól,
mleko,
olej i zaczyn. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto (ok 5 minut hakiem). W razie konieczności dodać
mąki lub
oleju. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Szpinak,
czosnek,
oliwę z oliwek umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki cheddar'a, doprawić
solą i
pieprzem. Zmiksować.
Pomidory drobno posiekać.Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5mm. Następnie rozsmarować
szpinak, równomiernie rozłożyć
pomidory i resztę
sera. Zawinąć w roladę.Roladę pokroić na jednakowej grubości ślimaczki (u mnie 16 ślimaczków) i przełożyć je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ślimaczków posmarować rozkłóconym
jajkiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C (bez termoobiegu) i piec 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeśli ciasto za bardzo będzie nabierać koloru z wierzchu, przykryć folią aluminiową.Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.Smacznego!


