Wykonanie
Składniki:*na ciasto- ok. 3 szklanki
mąki pszennej- 1
jajko- 1 łyżki miękkiego
masła- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
cukru- 1 szklanka
mleka- 30g świeżych
drożdży*na farsz- 3 ząbki
czosnku- ok. 150g
szynki- 3 garści
świeżego szpinaku- 200g
sera mozzarella- 6 połówek
suszonych pomidorów w
oleju- 1,5 łyżki
masła-
olej do smarowaniaSposób przygotowania:1.
Drożdże i
cukier rozpuszczamy w letnim
mleku, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia
drożdży.2. Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, dodajemy
jajko,
masło, wyrośnięty rozczyn
drożdżowy i dokładnie wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby można dodać trochę
mąki. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.3. Na
maśle podsmażamy drobno pokrojone
pomidory i
szynkę, następnie dodajemy posiekany
czosnek.4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy, dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na całej powierzchni posypujemy umytym i osuszonym
szpinakiem i startą
mozzarellą. Z jednej strony prostokąta kładziemy farsz z
szynki i obie części ciasta zawijamy na kształt rolady.5. Rolady kroimy w grubsze plastry, każdy układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką, odstawiamy na 20 min. Po tym czasie bułeczki smarujemy
olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min, aż ciasto wyrośnie i nie będzie surowe.Dla wielkich miłośników
czosnku, bułeczki można podać z
sosem czosnkowym.Inspiracja:zjemto
