Wykonanie
Pyszne,
drożdżowe bułeczki, które ostatnio urozmaiciły nasze kolacje.Ze smakowitym, kolorowym nadzieniem i złocistą chrupiącą skórką.Do farszu użyłam świeżych liści
szpinaku,
suszonych pomidorów i
szynki,podsmażonej z
czosnkiem na
maśle.Oczywiście najlepiej smakują kilka chwil po wyjęciu z piekarnika.

Składniki:ciasto:250 ml ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdży3 szklanki
mąki tortowej1
jajko2 łyżki miękkiego
masła1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
solifarsz:1,5 łyżki
masła150 g
szynki lub
polędwicy w plasterkach3 ząbki
czosnku2 garści
świeżego szpinaku6
pomidorów suszonychser mozzarella ( 200 g )


Sposób wykonania:
Drożdże i
cukier rozpuścić w ciepłym
mleku, odstawić.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól i
jajko, następnie miękkie
masło i
mleko z
drożdżami. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby można podsypać
mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować farsz.
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę
szynkę i smażyć, aż
szynka się lekko zarumieni. Dodać pokrojony drobno
czosnek i smażyć razem ok. 1 minuty.Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta (patrz zdj.) Na całej powierzchni rozłożyć liście
szpinaku i posypać połową startej
mozzarelli. Przy jednej krawędzi ułożyć połowę czosnkowej
szynki i pokrojonych
suszonych pomidorów.Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod
spodem. Pokroić na kawałki 6-7 centymetrowe. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować
olejem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C przez 20-25 minut.Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte, przechowywać pod przykryciem w lodówce.Smacznego :)