Wykonanie
Pewnego dnia Poślubiony przyniósł do domu pojemniczek
malin. Długo się zastanawiałam, co mogłabym z nich zrobić. Miały być
lody,
dżem, koktajl albo brownie z
malinami. Ale po natknięciu się na ten przepis, wszystkie poprzednie pomysły poległy w gruzach. I nie żałuje. To jest to ciasto, które za mną "chodziło" od dawna.
Tarta na kruchym spodzie, jest bardzo lekka, po prostu rozpływa się w ustach i do tego dodatek
białej czekolady - niebo w gębie. Jeśli obawiasz się, że będzie za dużo kwaśnego (a wcale nie będzie, tak gwarantowała autorka przepisu i tak w rzeczywistości było, ale jeśli się obawiasz...) zamiast kremu
cytrynowego zrób
waniliowy,
tarta też będzie wyśmienita!

Składniki (na tartę 22-23cm):* ciasto:- 1 1/4 szklanki
mąki- 1/3 szklanki
cukru pudru- szczypta
soli- 100g miękkiego
masła- 1
żółtko- 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (albo
cukru z prawdziwą
wanilią)* krem
cytrynowy:- 3
jajka- 3/4 szklanki
cukru pudru- 75ml (1/3 szklanki)
soku z cytryny- 1/2 szklanki
śmietany 36%* polewa malinowa:- 500g
malin- 2 płaskie łyżki żel-
fixu "3 w 1"

Ciasto:
Żółtko utrzeć z
masłem i ekstraktem. Dodać
mąkę i ugnieść jednolite ciasto.
Ciastem wyłożyć formę na tartę, nakłuć spód widelcem i wstawić na godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika. Piekarnik ustawić na 180°C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi ew.
fasolą. Piec 20 minut lub do zezłocenia brzegów (które wcześniej zostały przykryte papierem). Po tym czasie zdjąć papier z kulkami/fasolą i podpiec jeszcze 5 min. Odstawić do ostygnięcia.Krem:
Jajka delikatnie ubić, tylko do ich połączenia. Dodać
cukier i
sok z cytryny i utrzeć na puszystą masę. Dodać
śmietankę i miksować jeszcze 5-10 minut.Tartę napełnić kremem i wstawić do piekarnika (180°C) i piec 20min, do momentu, kiedy środek ciasta będzie lekko drżący a brzegi będą miał konsystencje stałą. Ostudzić.Polewa malinowa:Do garnuszka wlać tylko tyle
wody, aby jedynie przykryła dno. Włożyć
maliny, zagotuj i dodaj żel-fix. Delikatnie wymieszać, tak aby kilka
malin zostało w całości. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie przelać polewę na tartę. Ostudzić.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej (metalowa miska na garnku z gotującą się
wodą, uważać, żeby miska nie dotykała
wody). Polać ciasto wg własnego upodobania.Tartę przechowywać w lodówce. Ciasto wyjąć z lodówki minimum 20 minut przed podaniem, aby
czekolada nabrała pokojowej temperatury. (inaczej będzie problem z pokrojeniem, ew. pokroić tartę przed włożeniem do lodówki).Smacznego!