Wykonanie
Dzisiaj chciałabym się z
Wami podzielić niedawno odkrytym przeze mnie przepisem na francuską tartę
cytrynową z
jeżynami. Co prawda w oryginale była ona podawana z
malinami, jednak ze względu na obfitą ilość
jeżyn w moim ogrodzie wybrałam właśnie te
owoce. Przepis pochodzi z programu ,,Na słodko" (angielski tytuł Sugar), którego gospodynią jest znana kanadyjska cukierniczka
Anna Olson, której programy można w Polsce oglądać na stacji Kuchnia+. Muszę przyznać, że w końcu dzięki temu wypiekowi udało mi się znaleźć naprawdę dobry przepis na kruchy spód do tart. Jednak do wspomnianej już tarty podchodziłam dwa
razy ze względu na to, że za pierwszym razem moja masa cytrynowa niestety nie ścięła się w stu procentach, więc wydłużyłam proces pieczenia o 5 minut więcej (zamiast 30 minut proponowanych przez Olson, piekłam 35, ale być może to kwestia szklanej formy, którą ja wybrałam) i już ta, którą Wam przedstawiam na zdjęciach wyszła idealnie, o czym może świadczyć błyskawiczne tempo w jakim zniknęła ze stołu:). Szczerze zachęcam do wypróbowania i życzę Wam miłego weekendu.

P.s. Z podanej ilości ciasta wystarczyło mi jeszcze na upieczenie małej tarteletki z masą
cytrynową i podanymi w oryginale
malinami, jednak moim zdanie w wypadku tego ciasta lepiej sprawdzają się
jeżyny. Gdy już przeminie na nie
pora możemy wybrać inne
owoce lub też jeść samą tartę bez
owoców jak to mają w zwyczaju Brytyjczycy.

Składniki:Potrzebne do ciasta kruchego:110 g
masła-38 g
cukru (1/6 szklanki)2
żółtka1 szklanka
mąki (110 g)-1/2 łyżeczki
soli
A oto jak wyszła wspomniana przeze mnie tarteletka z
malinamiWierzch tarty:-skorka z 1
cytryny-1/3 szklanki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny-1/2 szklanki
cukru-4
jajka-1 szklanka
śmietanki kremówki 36% (240 ml)-
maliny lub
jeżyny do przybraniaSposób przygotowania ciasta:1. Ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę.2. Dodajemy
żółtka,
mąkę i
sól. Ugniatamy ciasto.3. Następnie wyrobione już ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.4. Na posypanej
mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek średniej grubości. Nawijając na wałek ciasto ostrożnie przenosimy do formy na tartę. Pamiętajcie, że jeśli podczas wałkowania ciasto zacznie pękać to znak, że powinniśmy zacząć wałkować od początku!5. Ponowni wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło.6. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzamy.7. Teraz przechodzimy do przygotowywania masy cytrynowej do tarty. Do miski ścieramy
skórkę z cytryny i dodajemy sok z wyciśniętej
cytryny,
cukier i
jajka.8. Wszystko mieszamy i następnie dodajemy
śmietankę kremówkę i ubijamy mikserem przez ok 1,5 minuty.9. Przelewamy masę na wystudzony spód ciasta. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Masa powinna się ściąć, możemy to sprawdzić lekko potrząsając foremkę.10. Ciasto powinno się przestudzić przez 30 minut. Następnie przekładamy na talerz/ paterę na której ostatecznie będziemy kroić tartę. Ozdabiamy
owocami układając koncentryczne koła z
jeżyn.Smacznego!