Wykonanie
W nowym roku wena do mnie wróciła :) Za sprawą mojego TŻ oraz tego ciasta.
Biszkopt ze
szpinakiem powalił mnie na kolana i czym prędzej musiałam go wykonać. A ,że 3 lata czekałam z obejrzeniem Hobbita...Trzeba było jakoś uczcić tą całkiem niezłą produkcję Dla niedowiarków to ciasto jest przepyszne i słodkie( wcale nie smakuję jak rozgotowany
szpinak ze szpitala). Polecam to ciacho każdemu!
Składniki na ciasto:5
jajek3 szklanki
mąki krupczatki50 g
mąki pszennej typu 4503/4 szklanki
cukru białego0,5 szklanki
cukru brązowego200 ml
oleju (z pestek
winogron)450 g odsączonego
mrożonego szpinaku1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę:3
śmietanki 30% każda po 200mldwie
galaretki ja miałam
wiśniową i blue
curacaojedna biała
galaretka pinacolada (na klejnoty)5 łyżek słodkiego
kakao1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejbarwnik spożywczy czarny 1-2gramyDo dekoracji:dwie piernikowe stópkijeden piernikowy ogon Smaugakilka złotych
monet również z piernikabarwnik czarny i złoty
Wykonanie:
Jajka ubijamy na puszystą masę dodaję do nich
cukier(robot na najwyższych obrotach).Zmniejszam obroty maszyny , powoli wlewam
olej potem dodaję
mąki i proszek .Rozmrożony
szpinak rozdrabniam blenderem , jeszcze raz mocno wyciskam i dodaję do ubitej masy (mieszam na najmniejszych obrotach , można też ręcznie łyżką aby
biszkopt nie opadł).Wlewam
biszkopt do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piekę w 175C przez ok 55 minutPamięta.j aby dobrze wymieszać
szpinak inaczej powstaną drobne mokre grudki , sprawdź po 45 minutach patyczkiem ciasto czy jest już upieczone i dostawiaj po 5 minut.Masa: białą
galaretkę rozpuszczam ze szklanką
wody , wylewam do płaskiego naczynia i odstawiam do ostygnięcia
potem umieszczam w lodówce. Pozostałę
galaretki rozpuszczam w 2 szklankach
wody i zostawiam do ostygnięcia.
Śmietanki ubijam na sztywno dodaję
kakao , barwnik oraz tężejące
galaretki.Z ciasta ścinam wierzch oraz boki , nakładam na nie tortownice o mniejszej średnicy (lub sztywną folię i zawiązuję mocno sznurkiem) Wylewam masę na ciasto.Białą
galaretkę kroję w kostkę , wysypuję na masę i delikatnie wciskam łyżką aby była pod powierzchnią . Posypuję całość pokruszoną resztą ciasta. Dekoruję wg uznania .Ciasto można posypać również
granatem , można też nie używać barwników a masę barwić jedynie
galaretkami lub
kakao . Smacznego :)