ßßß Cookit - przepis na Przysmak Hobbita (leśne runo/mech)

Przysmak Hobbita (leśne runo/mech)

nazwa

Wykonanie

W nowym roku wena do mnie wróciła :) Za sprawą mojego TŻ oraz tego ciasta.Biszkopt ze szpinakiem powalił mnie na kolana i czym prędzej musiałam go wykonać. A ,że 3 lata czekałam z obejrzeniem Hobbita...Trzeba było jakoś uczcić tą całkiem niezłą produkcję Dla niedowiarków to ciasto jest przepyszne i słodkie( wcale nie smakuję jak rozgotowany szpinak ze szpitala). Polecam to ciacho każdemu!
Składniki na ciasto:
5 jajek
3 szklanki mąki krupczatki
50 g mąki pszennej typu 450
3/4 szklanki cukru białego
0,5 szklanki cukru brązowego
200 ml oleju (z pestek winogron)
450 g odsączonego mrożonego szpinaku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
3 śmietanki 30% każda po 200ml
dwie galaretki ja miałam wiśniową i blue curacao
jedna biała galaretka pinacolada (na klejnoty)
5 łyżek słodkiego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
barwnik spożywczy czarny 1-2gramy
Do dekoracji:
dwie piernikowe stópki
jeden piernikowy ogon Smauga
kilka złotych monet również z piernika
barwnik czarny i złoty
Wykonanie:
Jajka ubijamy na puszystą masę dodaję do nich cukier(robot na najwyższych obrotach).
Zmniejszam obroty maszyny , powoli wlewam olej potem dodaję mąki i proszek .
Rozmrożony szpinak rozdrabniam blenderem , jeszcze raz mocno wyciskam i dodaję do ubitej masy (mieszam na najmniejszych obrotach , można też ręcznie łyżką aby biszkopt nie opadł).
Wlewam biszkopt do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piekę w 175C przez ok 55 minut
Pamięta.j aby dobrze wymieszać szpinak inaczej powstaną drobne mokre grudki , sprawdź po 45 minutach patyczkiem ciasto czy jest już upieczone i dostawiaj po 5 minut.
Masa: białą galaretkę rozpuszczam ze szklanką wody , wylewam do płaskiego naczynia i odstawiam do ostygnięcia potem umieszczam w lodówce. Pozostałę galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wody i zostawiam do ostygnięcia.
Śmietanki ubijam na sztywno dodaję kakao , barwnik oraz tężejące galaretki.
Z ciasta ścinam wierzch oraz boki , nakładam na nie tortownice o mniejszej średnicy (lub sztywną folię i zawiązuję mocno sznurkiem) Wylewam masę na ciasto.
Białą galaretkę kroję w kostkę , wysypuję na masę i delikatnie wciskam łyżką aby była pod powierzchnią . Posypuję całość pokruszoną resztą ciasta. Dekoruję wg uznania .
Ciasto można posypać również granatem , można też nie używać barwników a masę barwić jedynie galaretkami lub kakao . Smacznego :)
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2015/01/przysmak-hobbita-lesne-runomech.html