Wykonanie
            W nowym roku wena do mnie wróciła :) Za sprawą mojego TŻ oraz tego ciasta.
Biszkopt ze 
szpinakiem powalił mnie na kolana i czym prędzej musiałam go wykonać. A ,że 3 lata czekałam z obejrzeniem Hobbita...Trzeba było jakoś uczcić tą całkiem niezłą produkcję Dla niedowiarków to ciasto jest przepyszne i słodkie( wcale nie smakuję jak rozgotowany 
szpinak ze szpitala). Polecam to ciacho każdemu!

Składniki na ciasto:5 
jajek3 szklanki 
mąki krupczatki50 g 
mąki pszennej typu 4503/4 szklanki 
cukru białego0,5 szklanki 
cukru brązowego200 ml 
oleju (z pestek 
winogron)450 g odsączonego 
mrożonego szpinaku1,5 łyżeczki 
proszku do pieczeniaSkładniki na masę:3 
śmietanki 30% każda po 200mldwie 
galaretki ja miałam 
wiśniową i blue 
curacaojedna biała 
galaretka pinacolada (na klejnoty)5 łyżek słodkiego 
kakao1 łyżeczka 
kawy rozpuszczalnejbarwnik spożywczy czarny 1-2gramyDo dekoracji:dwie piernikowe stópkijeden piernikowy ogon Smaugakilka złotych 
monet również z piernikabarwnik czarny i złoty


Wykonanie:
Jajka ubijamy na puszystą masę dodaję do nich 
cukier(robot na najwyższych obrotach).Zmniejszam obroty maszyny , powoli wlewam 
olej potem dodaję 
mąki i proszek .Rozmrożony 
szpinak rozdrabniam blenderem , jeszcze raz mocno wyciskam i dodaję do ubitej masy (mieszam na najmniejszych obrotach , można też ręcznie łyżką aby 
biszkopt nie opadł).Wlewam 
biszkopt do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piekę w 175C przez ok 55 minutPamięta.j aby dobrze wymieszać 
szpinak inaczej powstaną drobne mokre grudki , sprawdź po 45 minutach patyczkiem ciasto czy jest już upieczone i dostawiaj po 5 minut.Masa: białą 
galaretkę rozpuszczam ze szklanką 
wody , wylewam do płaskiego naczynia i odstawiam do ostygnięcia 
potem umieszczam w lodówce. Pozostałę 
galaretki rozpuszczam w 2 szklankach 
wody i zostawiam do ostygnięcia.
Śmietanki ubijam na sztywno dodaję 
kakao , barwnik oraz tężejące 
galaretki.Z ciasta ścinam wierzch oraz boki , nakładam na nie tortownice o mniejszej średnicy (lub sztywną folię i zawiązuję mocno sznurkiem) Wylewam masę na ciasto.Białą 
galaretkę kroję w kostkę , wysypuję na masę i delikatnie wciskam łyżką aby była pod powierzchnią . Posypuję całość pokruszoną resztą ciasta. Dekoruję wg uznania .Ciasto można posypać również 
granatem , można też nie używać barwników a masę barwić jedynie 
galaretkami lub 
kakao . Smacznego :)


