ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegoblat biszkoptowy 1 sztukśmietana kremówka 400 mililitrówcukier 100 gramówrum 6 łyżek stołowychgorzka czekolada posiekana 200 gramóworzechy laskowe posiekane 100 gramówkakao według uznaniacukier puder według uznaniaWykonanie:Biszkopt przeciąć poziomo na 2 blaty. Z jednego, przykładając go do okrągłej formy, wykroić koło. Natomiast drugi blat pokroić w paseczki o szerokości centymetra.Formę w kształcie kuli wyłożyć przezroczystą folią. Paski biszkoptu ułożyć ciasno obok siebie, przekrojoną stroną ku górze. Skropić 2 łyżkami rumu i odstawić w chłodne miejsce.Podgrzać 300 ml śmietany, roztopić w niej 150g czekolady. Schłodzony krem lekko ubić i równomiernie rozsmarować na biszkoptowych paskach, schłodzić.Resztę śmietany ubić z cukrem, dodać pozostałą czekoladę, orzechy i 2 łyżki rumy, wymieszać. Masę przełożyć do formy i przykryć okrągłym biszkoptem. Wstawić na 5 godzin do lodówki.Schłodzoną bombę wyjąć delikatnie z formy, przełożyć na paterę, skropić rumem, przez sitko posypać cukrem pudrem i kakao. Deser kroić jak tort na porcje.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: