ßßß Cookit - przepis na Bomba orzechowa

Bomba orzechowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
blat biszkoptowy 1 sztuk
śmietana kremówka 400 mililitrów
cukier 100 gramów
rum 6 łyżek stołowych
gorzka czekolada posiekana 200 gramów
orzechy laskowe posiekane 100 gramów
kakao według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Biszkopt przeciąć poziomo na 2 blaty. Z jednego, przykładając go do okrągłej formy, wykroić koło. Natomiast drugi blat pokroić w paseczki o szerokości centymetra.
Formę w kształcie kuli wyłożyć przezroczystą folią. Paski biszkoptu ułożyć ciasno obok siebie, przekrojoną stroną ku górze. Skropić 2 łyżkami rumu i odstawić w chłodne miejsce.
Podgrzać 300 ml śmietany, roztopić w niej 150g czekolady. Schłodzony krem lekko ubić i równomiernie rozsmarować na biszkoptowych paskach, schłodzić.
Resztę śmietany ubić z cukrem, dodać pozostałą czekoladę, orzechy i 2 łyżki rumy, wymieszać. Masę przełożyć do formy i przykryć okrągłym biszkoptem. Wstawić na 5 godzin do lodówki.
Schłodzoną bombę wyjąć delikatnie z formy, przełożyć na paterę, skropić rumem, przez sitko posypać cukrem pudrem i kakao. Deser kroić jak tort na porcje.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4615/Bomba-orzechowa