Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegoblat
biszkoptowy 1 sztuk
śmietana kremówka 400 mililitrów
cukier 100 gramów
rum 6 łyżek stołowych
gorzka czekolada posiekana 200 gramów
orzechy laskowe posiekane 100 gramów
kakao według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:
Biszkopt przeciąć poziomo na 2 blaty. Z jednego, przykładając go do okrągłej formy, wykroić koło. Natomiast drugi blat pokroić w paseczki o szerokości centymetra.Formę w kształcie kuli wyłożyć przezroczystą folią. Paski
biszkoptu ułożyć ciasno obok siebie, przekrojoną stroną ku górze. Skropić 2 łyżkami
rumu i odstawić w chłodne miejsce.Podgrzać 300 ml
śmietany, roztopić w niej 150g
czekolady. Schłodzony krem lekko ubić i równomiernie rozsmarować na
biszkoptowych paskach, schłodzić.Resztę
śmietany ubić z
cukrem, dodać pozostałą
czekoladę,
orzechy i 2 łyżki
rumy, wymieszać. Masę przełożyć do formy i przykryć okrągłym
biszkoptem. Wstawić na 5 godzin do lodówki.Schłodzoną bombę wyjąć delikatnie z formy, przełożyć na paterę, skropić
rumem, przez sitko posypać
cukrem pudrem i
kakao. Deser kroić jak tort na porcje.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: