Wykonanie
Tadam! Przed
Wami fantastyczne ciasto
lodowe, które kilka dni temu miało okazję gościć na
stole jako zwieńczenie imprezy ogródkowej u Sosny. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę, posmakowało wszystkim, a mi, jak zwykle, w szczególności ;p Jest proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. Mocny i konkretny smak
czekolady, do tego ciemne
kakao,
biszkopty sączone
kawą i wyraźna nutka
rumu. Ideał! Więcej chyba nie trzeba :)składniki:200 g
gorzkiej czekolady400 ml
kremówki 30% lub 36%400 ml
kawy200 g
cukru250 g podłużnych
biszkoptów90 ml
rumu4
żółtkakakao do posypania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić.
Żółtka utrzeć z połową
cukru (100 g) na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną
czekoladę oraz kremówkę. Dokładnie połączyć. Gotowy mus wstawić do lodówki. Zaparzyć mocną
kawę, dodać
rum i p ozostałą ilość
cukru, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Połowę
biszkoptów zanurzać w
kawie i układać na dnie tortownicy o średnicy 20 cm. Na
biszkopty wyłożyć schłodzoną masę
czekoladową. Pozostałe
biszkopty nasączyć w
kawie i ułożyć na wierzch ciasta. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Ciasto wyjąć z zamrażarki 30 minut przez podaniem i oprószyć grubą warstwą
kakao.Smacznego! :)