ßßß Cookit - przepis na lodowe ciasto czekoladowe

lodowe ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Tadam! Przed Wami fantastyczne ciasto lodowe, które kilka dni temu miało okazję gościć na stole jako zwieńczenie imprezy ogródkowej u Sosny. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę, posmakowało wszystkim, a mi, jak zwykle, w szczególności ;p Jest proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. Mocny i konkretny smak czekolady, do tego ciemne kakao, biszkopty sączone kawą i wyraźna nutka rumu. Ideał! Więcej chyba nie trzeba :)
składniki:
200 g gorzkiej czekolady
400 ml kremówki 30% lub 36%
400 ml kawy
200 g cukru
250 g podłużnych biszkoptów
90 ml rumu
4 żółtka
kakao do posypania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Żółtka utrzeć z połową cukru (100 g) na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną czekoladę oraz kremówkę. Dokładnie połączyć. Gotowy mus wstawić do lodówki. Zaparzyć mocną kawę, dodać rum i p ozostałą ilość cukru, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Połowę biszkoptów zanurzać w kawie i układać na dnie tortownicy o średnicy 20 cm. Na biszkopty wyłożyć schłodzoną masę czekoladową. Pozostałe biszkopty nasączyć w kawie i ułożyć na wierzch ciasta. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Ciasto wyjąć z zamrażarki 30 minut przez podaniem i oprószyć grubą warstwą kakao.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/07/lodowe-ciasto-czekoladowe_7.html