Wykonanie
Najpyszniejszy deser na świecie, chmurka z
mascarpone skąpana w gorzkiej
czekoladzie i
kakao.Chodził za mną ten deser po cichutku no i się doprosił zrobienia. Nie szalałam oczywiście z jakąś olbrzymią formą, a z miseczkami małymi...tak na smak;pPrzygotowanie: około 60 minutKoszt: około 30 złSkładniki:500 gram
serka mascarpone śmietankowo - kremowy Piątnica4
jajka3 kieliszki
rumukilka łyżek
kawy rozpuszczonej w szklance
kakao do smaku
czekolada gorzka do smakukilka łyżeczek
cukrupaczka
biszkoptów okrągłych
Kawę rozpuszczam z
wodą przegotowaną i studzę, musi być zimna. Odstawiam na bok.Przygotowuję również
czekoladę, siekam ją na drobno.Oddzielam
żółtka od
białek. Do
żółtek dodaję
cukier, miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania jakby musu. Do tak uzyskanej masy dodaję
mascarpone, mieszam wszystko dokładnie mikserem.Wracając do
białek, dodaję szczyptę
soli i miksuję je na max obrotach, żeby otrzymać sztywną pianę - co przyznam szczerze mnie się nie udało do końca, ale piana wyszła puszystaaa i nie zepsuła efektu;pDo masy z
serkiem dodaję pianę z
białek, powoli, delikatnie mieszając łyżką.Do
kawy zaś dodaję
rum, ja dałam 3 kieliszki, mieszam.Przygotowuję sobie małe miseczki, w których będzie deser.
Biszkopty maczam w
kawie z
rumem, ale dosłownie są to sekundy, żeby nie namokły za bardzo, układam na spód 3, przykrywam masą, posypuję odrobiną
czekolady, kładę kolejne 3 nasiąknięte
biszkopty i znów przykrywam masą, na wierzch sypię
czekoladę i
kakao. Mnie tej masy wystarczyło na 5 miseczek.Wkładam miseczki do lodówki na minimum kilka godzin. Z góry przepraszam za zdjęcie, lepsze będzie za dnia;)Smacznego;)
* ...obiło mi się o uszy, że **** dobre;p