ßßß
Składniki:200 g gorzkiej czekolady 70%180 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru2 łyżki czubate liofilizowanych owocówOpis przygotowania:Czekoladę siekamy, śmietanę podgrzewamy jednak staramy się by jej nie zagotować. Gorącą wlewamy do czekolady i odstawiamy na chwilę.Całość mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się śmietany z czekoladą, wstawiamy naczynie w chłodne miejsce na około 15 minut.Następnie miksujemy masę 5 minut do uzyskania gęstej, mniej lśniącej masy.Ponownie odstawiamy naczynie w chłodne miejsce na godzinę.Tacę wykładamy papierem do pieczenia, nabieramy porcje trufli łyżką i zsuwamy palcem na tackę powinno wyjść od 12- 20 sztuk w zależności od wielkości moje były wielkości orzecha włoskiego.tacę ponownie odstawimy w chłodne miejsce na 10 minut.Liofilizowane owoce miksujemy w blenderze lub młynku z łyżką cukru pudru do otrzymania gładkiego pyłku. Mieszamy z pozostałym cukrem.Z masy formujemy kulki( jest to dość żmudne najlepiej robić to w rękawiczkach i schładzać dłonie pod zimną wodą), obtaczamy je w cukrze i wstawiamy trufle na 2 godziny do lodówki by dobrze stężały. Po wyjęciu warto je ponownie obtoczyć w cukrze.Zamiast cukru możecie użyć kakao.




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy