ßßß Cookit - przepis na Trufle w żurawinowym cukrze

Trufle w żurawinowym cukrze

nazwa

Wykonanie

Najprostsze i chyba najlepsze trufle z 70 % gorzkiej czekolady obtoczone w słodko- kwaskowym cukrze ze zmieloną liofilizowaną żurawiną.
Do ich przygotowania użyłam czekolady gorzkiej 70% od Terravity :).
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady 70%
180 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki czubate liofilizowanych owoców
Opis przygotowania:
Czekoladę siekamy, śmietanę podgrzewamy jednak staramy się by jej nie zagotować. Gorącą wlewamy do czekolady i odstawiamy na chwilę.
Całość mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się śmietany z czekoladą, wstawiamy naczynie w chłodne miejsce na około 15 minut.
Następnie miksujemy masę 5 minut do uzyskania gęstej, mniej lśniącej masy.
Ponownie odstawiamy naczynie w chłodne miejsce na godzinę.
Tacę wykładamy papierem do pieczenia, nabieramy porcje trufli łyżką i zsuwamy palcem na tackę powinno wyjść od 12- 20 sztuk w zależności od wielkości moje były wielkości orzecha włoskiego.
tacę ponownie odstawimy w chłodne miejsce na 10 minut.
Liofilizowane owoce miksujemy w blenderze lub młynku z łyżką cukru pudru do otrzymania gładkiego pyłku. Mieszamy z pozostałym cukrem.
Z masy formujemy kulki( jest to dość żmudne najlepiej robić to w rękawiczkach i schładzać dłonie pod zimną wodą), obtaczamy je w cukrze i wstawiamy trufle na 2 godziny do lodówki by dobrze stężały. Po wyjęciu warto je ponownie obtoczyć w cukrze.
Zamiast cukru możecie użyć kakao.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/11/trufle-w-zurawinowym-cukrze.html