Wykonanie
Najprostsze i chyba najlepsze
trufle z 70 %
gorzkiej czekolady obtoczone w słodko- kwaskowym cukrze ze zmieloną liofilizowaną
żurawiną.Do ich przygotowania użyłam
czekolady gorzkiej 70% od Terravity :).
Składniki:200 g
gorzkiej czekolady 70%180 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru2 łyżki czubate liofilizowanych
owocówOpis przygotowania:
Czekoladę siekamy,
śmietanę podgrzewamy jednak staramy się by jej nie zagotować. Gorącą wlewamy do
czekolady i odstawiamy na chwilę.Całość mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się
śmietany z
czekoladą, wstawiamy naczynie w chłodne miejsce na około 15 minut.Następnie miksujemy masę 5 minut do uzyskania gęstej, mniej lśniącej masy.Ponownie odstawiamy naczynie w chłodne miejsce na godzinę.Tacę wykładamy papierem do pieczenia, nabieramy porcje
trufli łyżką i zsuwamy palcem na tackę powinno wyjść od 12- 20 sztuk w zależności od wielkości moje były wielkości
orzecha włoskiego.tacę ponownie odstawimy w chłodne miejsce na 10 minut.Liofilizowane
owoce miksujemy w blenderze lub młynku z łyżką
cukru pudru do otrzymania gładkiego pyłku. Mieszamy z pozostałym
cukrem.Z masy formujemy kulki( jest to dość żmudne najlepiej robić to w rękawiczkach i schładzać dłonie pod zimną
wodą), obtaczamy je w cukrze i wstawiamy
trufle na 2 godziny do lodówki by dobrze stężały. Po wyjęciu warto je ponownie obtoczyć w cukrze.Zamiast
cukru możecie użyć
kakao.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy