Wykonanie
Zaskakująco smaczny i efktowny torcik
bezowy, o smaku
czekoladowo -
miętowym! Aromat
mięty nie jest dominujący, choć wprowadza sporo świeżości i świetnie współgra z
czekoladą :-). Deser jest szybki i prosty w wykonaniu - jeśli kiedyś piekliście już Pavlovą, nie powinno być tutaj żadnych niespodzianek i tremy. Powodzenie wypieku zależy w głównej mierze od idealnie ubitych
białek z
cukrem -
cukier powinien być dodawany do sztywnych
białek krok po kroku, cały czas ubijając. Wtedy
beza zachowa swój kształt i nie rozleje się na blaszce.
Owoce porzeczki (lub
granatu, jak w oryginalnym przepisie) przełamują słodkość
bezy i wyglądają niczym rubinki na śniegu :-). Polecam!Składniki:4
białka220 g drobnego
cukru do wypiekówpół łyżeczki ekstraktu
miętowego*2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej150 g
gorzkiej czekolady (70%
kakao), posiekanej300 ml
śmietany kremówki, schłodzonej1 łyżka
cukru pudruowoce porzeczki lub
granatu, do dekoracjilistki
mięty do dekoracji (opcjonalnie)W misie miksera umieścić
białka i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na sam koniec dodać przesianą
mąkę ziemniaczaną, ekstrakt
miętowy i chwilę zmiksować. Dodać 80 g
czekolady, delikatnie wymieszać.Na płaską blaszkę wyłożyć papier do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 23 cm. Na powstałą powierzchnię koła wyłożyć 3/4 masy bezowej, lekko wyrównując wierzch. Pozostałą masę
bezową umieścić w rękawie cukierniczym, powyciskać małe
beziki (na tej samej blaszce, jeśli jest miejsce, lub na nowej).Piec w temperaturze 120ºC przez około 50 minut (lub dłużej).
Beza powinna być sztywna przy dotknięciu. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, pozostawić do całkowitego przestudzenia (około 3 godzin).Wystudzoną dużą
bezę wyłożyć na paterę.W kąpieli
wodnej roztopić pozostałą
czekoladę. Zanurzając widelec w płynnej
czekoladzie ozdobić dużą
bezę i małe
beziki. Odczekać, do momentu zastygnięcia
czekolady (najszybciej w lodówce).Przy pomocy miksera ubić
śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodając
cukier puder.
Bitą śmietanę wyłożyć na dużą
bezę, na nią poukładać małe
beziki. Udekorować
owocami porzeczki (lub
granatu) i listkami
mięty.Listki
mięty - warto przygotować 'ośnieżone'. Posmarować je delikatnie
białkiem, następnie oprószyć drobnym
cukrem i odłożyć do wysuszenia.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).* smak
bezy będzie zależeć od użytego ekstraktu, czasem warto dodać więcej, by aromat
mięty nie był zbyt mało wyrazisty;
Źródło przepisu - taste.com.au