Wykonanie
Składniki
Beza:150 ml
białek (z około 3
jajek bardzo dużych L lub 4 średnich M)220 g drobnego
cukru kryształu1/4 łyżeczki różowego barwnika w żelu2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
octu winnegoKrem:100 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36% - zimnej100 g
serka mascarpone (lub 100 ml
śmietanki kremówki 30 lub 36%) - zimnych4 łyżki
cukru pudru lub drobnego
cukruFrużelina porzeczkowa:200 g czarnych
porzeczeksok z 1
cytryny4 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejOpcjonalnie: liście
miętyPrzygotowanie
Beza:Dokładnie oddzielone od
żółtek białka (czyste
białka bez cząstek
żółtek) umieścić w czystej i suchej misce. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Białka ubijać mikserem aż powstanie lejąca piana. Wówczas zacząć stopniowo dodawać
cukier cały czas ubijając (dodawać kolejne łyżki
cukru w odstępach około kilkunastu sekund). Ubijać do czasu aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec dodać barwnik.Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet i zmiksować do połączenia się składników.Pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc koło o średnicy nie więcej niż 18-20 cm. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 120 stopni C, wstawić blachę z
bezą i piec przez 1 godzinę i 20 minut. Wyłączyć piekarnik i całkowicie ostudzić
bezę nie otwierając wcześniej piekarnika.Frużelina porzeczkowa:
Porzeczki opłukać, oderwać z szypułek, włożyć do garnka, wlać
sok z cytryny i zagotować. Gotować przez około 1 minutę, następnie dodać
cukier i mieszać aż do rozpuszczenia się
cukru. Podgrzewać jeszcze przez niecałą minutę, na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zimnej
wody. Zagotować i odstawić z ognia.
Owoce powinny być otoczone w średnio gęstym
syropie. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej
mąki lub
wody.Krem:Zimną
śmietankę (musi być schładzana minimum 24 godziny), zimne
mascarpone i
cukier puder umieścić w misce, ubić na gęsty krem (około 2 minuty). Do czasu podania trzymać w lodówce.Na ostudzoną
bezę wyłożyć trochę kremu i
owoców (nie musimy wykładać całego kremu aby nie obciążać za bardzo
bezy, możemy podać je na każdy talerzyk). Udekorować
miętą.WskazówkiZ tego przepisu można zrobić klasyczną białą
bezę, wystarczy pominąć barwnik.
