Wykonanie
Makaron penne z chrupiącym
boczkiem,
pieczarkami portobello,
suszonymi pomidorami,
czarnymi oliwkami,
cukinią,
czerwoną papryką,
pomidorkami koktajlowymi i świeżymi
ziołamiW takie upalne dni jak dzisiejszy najlepsze są szybkie i lekkie potrawy. Co prawda w dzisiejszym daniu jest
boczek, ale sprawdziło się idealnie. Wystarczy obsmażyć
boczek na złoto wszystko pokroić i doprawić. Całość jest gotowa po 15 minutach, a smak jest oszałamiający.
Pomidory,
zioła,
oliwki,
cukinia,
papryka,
pieczarki i
boczek ta kompozycja smaków Was urzeknie!

Dla 4 osób przygotuj:1 opakowanie
makaronu penne2 duże
pieczarki portobello (może być 5 zwykłych)1/2 szklanki czarnych
oliwek1
czerwoną paprykę ramiro (może być zwykła)6
pomidorków koktajlowych1 mała zieloną
cukinię,1 małą żółtą
cukinię,1/3 szklanki
suszonych pomidorów w
oleju,2/3 szklanki
wędzonego boczku pokrojonego w kostkę1 ząbek
czosnku1 garść świeżych
ziół (
rozmarynu,
tymianku i
oregano)2 garści świeżo startego
parmezanu
Ugotuj
makaron w osolonej wodzie. Wrzuć
boczek na rozgrzaną patelnię i obsmaż na złoto. W tym czasie pokrój pozostałe składniki.
Cukinię,
paprykę i
pieczarki w plasterki,
czosnek i
zioła drobniutko posiekaj. Całość dodaj do
boczku, dopraw
solą i
pieprzem (uważaj na
sól,
boczek jest słony) i duś przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj
pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki i
makaron ugotowany al'dente. Całość wymieszaj, dodaj 2 garści startego
parmezanu i wymieszaj. Podawaj od razu Smacznego!