Wykonanie
Polędwiczka
wieprzowa pieczona z
suszonymi pomidorami,
czarnymi oliwkami i
kaparami oraz świeża
sałata i gnocchi w
oliwie z oliwek,
czosnku i
parmezanieDzisiaj bardzo fajny przepis na wykwintny obiad, który przygotujesz w 40 minut bez względu na to czy przygotowujesz go dla 3 czy 12 osób. Polędwiczka jest bardzo delikatna, soczysta i aromatyczna za sprawą doskonałych śródziemnomorskich dodatków. Do tego gnocchi (kupisz gotowe w prawie każdym sklepie), włoska wersja kopytek, podrasowana
czosnkiem i
oliwą z oliwek i świeża
sałata z orzeźwiającym dressingiem. Danie przepyszne, efektowne i niewymagające. Doskonałość!
Dla 3 osób przygotuj:1 polędwiczkę wieprzową1 szklankę
suszonych pomidorów w
oleju2 duże łyżki
kaparów1 szklankę czarnych
oliwek1
cebulę1 opakowanie gotowych surowych gnocchi (500 g)1 garść świeżo startego
parmezanu1 ząbek
czosnku3 garści świeżej
sałaty podartej na małe kawałki (wybierz ulubioną)1/4 szklanki i 8 dużych łyżek
oliwy z oliwek1 dużą łyżkę
octu winnego1 dużą łyżkę
miodu wielokwiatowego
sól,
pieprzRozgrzej piekarnik do 220 stopni w opcji góra-dół. Następnie rozgrzej patelnię, wlej na nią 4 duże łyżki
oliwy z oliwek. Polędwiczkę przypraw
solą i
pieprzem, obsmaż z każdej strony na złoto i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj
suszone pomidory z zalewą,
oliwki,
kapary i
cebulę - obraną i pokrojoną w ósemki. Następnie wstaw naczynie do piekarnika na 30 minut.
Przygotuj dressing mieszając 1/4 szklanki
oliwy z
miodem,
octem i świeżo mielonym
pieprzem.
Sałatę umyj, osusz i przełóż do miski. Nie polewaj
sałaty zbyt wcześnie dressingiem, żeby nie zwiędła. Możesz postawić go w naczyniu obok, wtedy każdy sam będzie mógł użyć go tyle ile będzie chciał.
Gotowe, surowe gnocchi, gotuje się ok 1 minuty w osolonym wrzątku. Więc gdy
mięso się upiecze, wyjmij je z piekarnika odstaw na bok, aby odpoczęło i dopiero wtedy wrzuć kluski do wrzątku. Zaraz po tym, gdy wypłyną na wierzch
wody, odcedź je na sitku. Do garnka, w którym się gotowały wlej 4 łyżki
oliwy z oliwek i drobno posiekany
czosnek, wrzuć gnocchi z powrotem i podsmaż przez minutę. Przełóż kluskii do miski i oprósz garścią
parmezanu.Polędwiczkę potnij na plastry o grubości ok 2 cm, dodaj
pomidory,
oliwki,
kapary i
cebule z którymi się piekły. Całość wyłóż na stół. Czas na ucztę. Smacznego!