Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na danie, którym wprost „nie mogę się najeść” od dobrych kilku dni!Moje nowe odkrycie – cukinia na surowo :)Błyskawiczna przekąska, śniadanie albo dodatek do obiado-kolacji.Gorąco polecam :)Na podstawie przepisu z pisma „Gourmet Quick Kitchen” (XII 2010).Składniki : (porcja dla 1 osoby)1 mała, MŁODA I ŚWIEŻA cukinia1 łyżka tartego parmezanusól i pieprz1-2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżki soku z cytryny/octu 6%/octu balsamicznego1 łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia/szczypior/mięta…)Dodatkowo – opcjonalnie:suszone pomidoryszynka parmeńskaczosnek duszony w oliwiekaparysałata rukola/roszponka…Wykonanie :Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce do mizerii). Ułożyć na talerzu (jednowarstwowo).Posypać obficie parmezanem. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić octem i oliwą z oliwek.Posypać dodatkami (zioła, suszone pomidory, kapary, etc.).Podawać od razu.Smacznego :)ROK TEMU NA BLOGUNa lunch sałatka nicejska,a na obiado-kolację indyk z jabłkami .