ßßß Cookit - przepis na CARPACCIO Z CUKINII

CARPACCIO Z CUKINII

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na danie, którym wprost „nie mogę się najeść” od dobrych kilku dni!
Moje nowe odkrycie – cukinia na surowo :)
Błyskawiczna przekąska, śniadanie albo dodatek do obiado-kolacji.
Gorąco polecam :)
Na podstawie przepisu z pisma „Gourmet Quick Kitchen” (XII 2010).
Składniki : (porcja dla 1 osoby)
1 mała, MŁODA I ŚWIEŻA cukinia
1 łyżka tartego parmezanu
sól i pieprz
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny/octu 6%/octu balsamicznego
1 łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia/szczypior/mięta…)
Dodatkowo – opcjonalnie:
suszone pomidory
szynka parmeńska
czosnek duszony w oliwie
kapary
sałata rukola/roszponka…
Wykonanie :
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce do mizerii). Ułożyć na talerzu (jednowarstwowo).
Posypać obficie parmezanem. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić octem i oliwą z oliwek.
Posypać dodatkami (zioła, suszone pomidory, kapary, etc.).
Podawać od razu.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Na lunch sałatka nicejska,
a na obiado-kolację indyk z jabłkami .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/04/carpaccio-z-cukinii