Wykonanie
Parmeński , czyli otulony szyneczką , właśnie parmeńską 😉 Trudno czasem wymyślić kompaktową nazwę dla potrawy ,uwierzcie , trudniej to zrobić ,niż samo danie 😉 Tym bardziej, że już troszkę tego, drobiowego, szaleństwa jest na stronce i nie sądzę ,żebym w najbliższym czasie sobie odpuściła , nowe produkcje 😉 Teraz najważniejsze , czyli smak – filecik jest soczysty, przesiąknięty dymno-
grzybowym ,smakiem
szynki parmeńskiej ,
ziół i
sera który kryje się wewnątrz .. poezja 😉 Do tego kiść
pomidorków koktajlowych , podpieczonych w piekarniku i mamy lekki ,pyszny obiad 😉 Polecam -nic trudnego , ale jakże smacznego 😉
Składniki :tyle filetów ile osób chcemy nakarmić , u mnie były to 4 szt ( połówki )4 plastry,
żółtego sera – dowolnego8 plastrów
szynki parmeńskiej ( średnio 2 plastry na jednego fileta )1 łyżeczka
ziół dalmatyńskich ( gotowa mieszanka )1 łyżeczka -płaska granulowanego
czosnkusól ,
pieprz do smaku
oliwa do spryskania przed pieczeniemwykałaczki , krótkie do spięcia filetów
Piersi z kurczaka płukamy , oczyszczamy z wszelkich farfocli i innych odstających dziwactw ( tłuszcze błonki itp ) . Osuszamy ręcznikiem papierowym , każdy kawałek nacinamy w grubszej części , tak aby nie rozciąć zupełnie , tylko otrzymać otwór na
ser . Kawałki
sera obtaczamy w
czosnku ,
soli ,
pieprzu i wpychamy do środka każdej piersi – otwór zamykamy wykałaczką , żeby
ser nie wyciekał .
Obsypujemy częścią
przyprawy dalmatyńskiej nasze nadziane filety , po czym okręcamy każdy
szynką parmeńską , spryskujemy
oliwą z oliwek ( lub
olejem ) , posypujemy resztą
przyprawy dalmatyńskiej ( już nie solimy bo
szynka jest zazwyczaj dość słona i łatwo całość przesolić ) . Układamy na blaszce do pieczenia , wsuwamy do nagrzanego do 200 C piekarnika , podpiekamy 10 minut , po czym zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy jeszcze około 15 minut ( jeśli piersi są grube i duże , wydłużamy czas o 5-7 minut ). Podajemy z pieczonymi
pomidorkami koktajlowymi ,
pieczywem czosnkowym lub
ryżem ..Pychota . Smacznego 😉