Wykonanie
Makaron spaghetti z mięsnymy klopsikami z
tymiankiem w
ziołowym,
pomidorowym sosieUwielbiam spaghetti meatballs, to
absolutny hit w moim domu. Aromatyczne
mięsne klopsiki z
czosnkiem,
cebulką i
tymiankiem w jeszcze bardziej aromatycznym
sosie pomidorowym z
czosnkiem,
tymiankiem,
oregano,
rozmarynem i
bazylią. Wszystko oprószone świeżo startym
parmezanem. Każdy kęs to dosłownie eksplozja smaków. Gorąco polecam!

Dla 2 osób przygotuj:1/2 opakowania
makaronu spaghetti1 garść świeżo startego
parmezanu na klopsiki przygotuj:1/2 kg
mielonego mięsa indyka1 ząbek
czosnku1
cebulę1 małą łyżkę
tymianku5 dużych łyżek
oliwy z oliwek na
sos pomidorowy przygotuj:2 szklanki passaty pomidorowej (
przecieru pomidorowego)2 ząbki
czosnku1 dużą łyżkę
tymianku (suszonego)1 dużą łyżkę
oregano (suszonego)1 dużą łyżkę
rozmarynu (suszonego)1 dużą łyżkę świeżej
bazylii1/2 małej łyżki
soku z cytryny1 małą łyżkę
cukrusól, świeżo mielony
pieprzNastaw
wodę na
makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu. Przygotuj klopsiki. Potnij
cebulę i
czosnek na drobną kosteczkę. Rozgrzej patelnię, wlej na nią 4 duże łyżki
oliwy z oliwek, dodaj
cebulę i
czosnek oraz małą łyżkę
tymianku, następnie wszystko wymieszaj.

Gdy
cebula się zeszkli przełóż ją na talerzyk i poczekaj aż ostygnie. Następnie dodaj ją do
mielonego mięsa indyka, dodaj jeszcze małą łyżeczkę
soli i
pieprzu oraz 1 dużą łyżkę
oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj i ulep kulki takiej wielkości na jakie masz ochotę, moje miały ok. 4 cm. Wstaw patelnię z powrotem na palnik i ułóż na niej kulki
indyka. Obsmaż je na złoto z obu stron, dodaj drobno posiekane 2 ząbki
czosnku. Następnie zalej całość passatą
pomidorową, dodaj
zioła, całość wymieszaj i duś na małym ogniu przez min. 15 minut.


Gotowy sos z klopsikami ułóż na spaghetti, oprósz
parmezanem i świeżymi listkami
bazylii. Smacznego!
