Wykonanie
Makaron Fettuccine z
kurczakiem,
pieczarkami,
szpinakiem i
pomidoramiMam dziś dla Was bardzo fajny przepis. Wymyśliłam go dziś na szybko, mając na uwadze, że nie mam za dużo czasu ani ochoty na stanie przy garach. Efekt okazał się bardzo smaczny. Więc polecam wszystkim!

Dla 4 osób przygotuj:2/3 opakowania
makaronu fettuccine1 szklanka passaty pomidorowej (gęstego
przecieru pomidorowego)4 ząbki
czosnku6 dużych łyżek
oliwy z oliwek1/2
cebuli4 garści młodego
szpinaku8
pieczarek1
pierś kurczaka2 garści startego
parmezanu1 szczypta
gałki muszkatołowej3 duże łyżki
koncentratu pomidorowego (mały słoiczek 90 g)Nastaw posoloną
wodę na
makaron.
Kurczaka potnij w paseczki, dodaj 2 ząbki
czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę, szczyptę
soli i
pieprzu oraz 2 duże łyżki
oliwy z oliwek. Całość wymieszaj i odstaw na bok.
Pieczarki potnij ćwiartki (jeśli są większe w ósemki).
Cebulę potnij w kosteczkę.
Szpinak umyj i odsącz. Rozgrzej dużą głęboką patelnię, wlej na nią 4 duże łyżki
oliwy z oliwek. Dodaj
mięso,
czosnek i
cebulę. Gdy
kurczak się zrumieni dodaj
czosnek i wymieszaj. Dodaj
sól,
pieprz i szczyptę
gałki muszkatołowej. Do gotującej się
wody wrzuć
makaron i ugotuj wg przepisu na opakowaniu.


Mieszaj, aż
szpinak opadnie, wtedy dodaj passatę
pomidorową, koncentrat z
pomidorów i 1 garść
parmezanu. Dopraw
solą i
pieprzem według uznania oraz jedną szczyptą
cukru. Duś na wolnym ogniu. Gotowy
makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Podawaj pastę oprószona
parmezanem. Smacznego!
