Wykonanie
15 Marzec 2015Witam dzisiaj chce się podzielić z
Wami moim przepisem na babkę gotowaną. Przepis powstał praktycznie przypadkiem , gdyż zabrakło mi produktu mianowicie
margaryny, wiec postanowiłam zrobić z
olejem. Okazało się , że moja babka jest idealna, wilgotna a jeszcze lepsza na drugi dzień chociaż nie zostało już jej dużo. Polecam coś słodkiego do
kawy.

SKŁADNIKI;4-5
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4szklanki
oleju1
cukier waniliowyolejek cytrynowykakaobarwnik spożywczyforma do babki gotowanejPRZYGOTOWANIE:

Do miski wbijamy
jajka dodajemy
cukier,
cukier waniliowy.W drugiej misce mieszamy
mąki i
proszek do pieczenia.

Ubijamy
jajka z
cukrem mikserem na jednolita masę, następnie dodajemy przesianą
mąkę.Wszystko dobrze ubijamy i na końcu dodajemy stopniowo
olej oraz aromat. Musimy pamiętać żeby nie dodawać dużo aromatu bo babka będzie gotowana nie pieczona.

Przygotowujemy formę do gotowania, smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą.

Z białego ciasta odlewamy do 2 małych miseczek masę i dodajemy do jednej
kakao a do drugiej czerwony barwnik.

Do formy wlewamy najpierw białą masę następnie brązową i na końcu czerwona. Zamykamy szczelnie formę i wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą
wodą. Gotujemy 1 godzinę i 10-15 minut.

Po ugotowaniu od razu wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystudzenia.

Możemy polukrować lub polać
czekolada jak ja zrobiłam.SMACZNEGO !!!