Wykonanie
Chyba wszyscy znają placek zebrę, jednak ta przygotowana przeze mnie wywołuje większe poruszenie, gdy ciasto wkracza na stół, a wszystko za sprawą
barwników spożywczych.Przygotowanie ciasta jest równie szybkie i nie wymaga większych wygibasów jak tradycyjna zebra, jednak polecam ją ze względu na zdziwione miny gości, w szczególności kiedy są wśród nich dzieci :) To idealny przepis, kiedy nie mamy czasu i ochoty robić nic wymyślnego, a chcemy zrobić wrażenie.Przepis na placek mam od siostry.

Składniki:4-5
jajek (w zależności od wielkości)1,5 szkl
cukru2,5 szkl
mąki1
proszek do pieczenia1 szklanka
oleju1 szklanka
wody gazowanej
cukier waniliowy2 łyżki
kakaoszczypta niebieskiego
barwnika spożywczegopolewaOddzielić
żółtka od
białek. Ubić pianę z
białka, dodać
cukier a następnie resztę składników w następującej kolejności:
żółtka,
olej,
woda,
mąka,
proszek do pieczenia cały czas mieszając mikserem. Ciasto rozdzielić na 3 równe części, do jednej dodać 2 łyżki
kakao, a do dwóch pozostałych po 2 łyżki
mąki. Do jednej miski wsypać barwnik i dokładnie wymieszać. Wlewać naprzemiennie na blachę po 2 łyżki z każdego koloru. Przed włożeniem do piekarnika ciasto wygląda mniej więcej tak:

Piec 50 minut w temperaturze 175 stopni.Kiedy placek ostygnie polać go polewą, ja tym razem zdecydowałam się na gotową polewę z kawałkami
orzechów.A tak prezentuje się kawałek zebry a la gosia na talerzu :D