Wykonanie
Poniedziałek 09. Luty 2015Witam każdy z nas lubi karnawał ja również, dlatego podzielę się z
wami moimi przepisami.Jak zwykle są szybkie i proste.PĄCZKI ZIEMNIACZANE

Składniki:1 kg
mąki1 kg
ziemniaków1/2 szklanki
cukru100 g
drożdżyolej1 łyżka
octu4
jajka1/2 kostki
margarynyolejek np.
waniliowymarmolada1/2 szklanki
mlekaPrzygotowanie :1. Obrane
ziemniaki ugotować i rozgnieść lub zmielić, dodać do nich
margarynę.
Drożdże, trochę
cukru i
mąki rozmieszać w
mleku, dodać do
ziemniaków i wymieszać. Po wymieszaniu dodajemy resztę składników, czyli
jajka,
mąkę,
ocet i olejek. Teraz należy wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.2. Stolnicę obsypujemy
mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 cm.Z ciasta wycinamy większe i mniejsze kółka. Na większy nakładamy
marmoladę, przykrywamy mniejszym i zlepiamy.Następnie smażymy na głębokim
oleju.Kiedy pączki ostygną posypujemy
cukrem pudrem lub robimy
lukier.PĄCZKI WIEDEŃSKIESKŁADNIKI;120 g
masła300 g
mąkiszczypta
soli400 ml
wody8
jajek1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
śmietany500 ml
olejuPRZYGOTOWANIE:1. Zagotować
wodę z
masłem i
solą, wsypać
mąkę i mocno wymieszać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do wystudzenia, następnie miksujemy i dodajemy po
jajku.2. Rozgrzewamy
olej. Z pergaminu wycinamy kwadraty 10 x10.3.
Ciastem napełniamy szpryce z końcówką gwiazdki i wyciskamy na pergamin koła o średnicy 8 x 8 cm. Papier wkładamy na rozgrzany
olej tak, aby ciasto było pod
spodem. Gdy papier zacznie odchodzić od ciasta, zdejmujemy. Smażymy na złoty kolor.4.
Cukier puder rozrabiamy ze
śmietaną i maczamy w nim paczki.

SKŁADNIKI;250 g
maki20 g
masła3
żółtka1/4 szklanki
śmietany 18%kieliszek mocnego
alkoholuszczypta
soliolej do smażenia
cukier puder do posypamia
marmoladaPRZYGOTOWANIE:1.
Mąkę posiekać z
masłem, następnie dodać
żółtka, szczyptę
soli,
alkohol i
śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, aby nie było grudek.2..Następnie dzielimy ciasto na dwie części .3. Z pierwszej części : Rozwałkować ciasto cienko na stolnicy posypanej
mąką i pokroić nożem w paski szerokości ok. 3cm i długości 10 cm .W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez nie przełożyć jeden koniec, tak aby otworzył się węzeł. W garnku rozgrzać
olej i smażyć z obu stron na zloty kolor. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru
oleju. Posypać
cukrem pudrem.4. Z drugiej części ; Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej
mąką. Następnie kieliszkiem i szklanką powycinać kółka. Każde kółko- brzegi ponacinać. Na duże kółko nakładamy małe kółko i na środku palcem ściskamy żeby się skleiły.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po wystudzeniu na środek róży nałożyć trochę
marmolady i posypać
cukrem pudrem.

ŻYCZĘ SMACZNEGO.