Wykonanie

Pomysł, żeby upiec ciasto z aronią wziął się z tego, że mamy na działce wielki i aż czarny od ilości
owoców krzak aronii. Zawsze robiłam z niej tylko
soki i
syropy, a ciocia
dżem, jednak w tym roku, postanowiłam trochę zaszaleć i wykorzystać ten powszechnie niedoceniany
owoc do ciasta. Połączyłam go z
jabłkiem, przez co stracił się nielubiany przez wiele osób gorzki i cierpki posmak aronii.
Jabłko nadało też ciastu wilgotności, z kolei sama aronia wyjątkowego smaku i charakteru.
Owoce dopełniło delikatne
biszkoptowo- tłuszczowe ciasto i uwielbiana przeze mnie kruszonka - efekt: ciasto okazało się
hitem sobotnich "pieczonek
ziemniaków" w gronie rodziny i dostało wiele pochwał. Mnie najbardziej ucieszył jednak fakt, że udało mi się złamać panujący w naszej rodzinie ( ale nie tylko w naszej) mit, że aronia, to się nadaje tylko na
przetwory i
nalewki.Teraz i Was zachęcam do obalenia tego
mitu w Waszych domach i upieczenia ciasta z aronią.SKŁADNIKI:Ciasto:- 1/2 kostki
masła lub
margaryny(125g)- 1/2 szklanki
cukru- szczypta
soli- 3 duże
jajka- 1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej- łyżeczka
proszku do pieczenia- tłuszcz i
bułka tarta lub
mąka do wysmarowania i posypania formy- 0,5 kg
owoców aroni- 4 średnie
jabłka- 1/2
cytryny lub gotowy kwasek
cytrynowy-
cukier puder lub
mąka do oprószenia
owoców(2-3 łyżki)Kruszonka:- 1/4 kostki
masła lub
margaryny(ok.60-65g)- 1/2 szklanki
cukru pudru- 1 szklanka
mąki pszennej- szczypta
soliSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy
bułką tartą lub
mąką i wstawiamy do lodówki.2. Robimy kruszonkę: miękki tłuszcz siekamy nożem z
cukrem,
maką i szczyptą
soli, a następnię rozcieramy palcami grudki tłuszczu i krótko wyrabiamy aż składniki się połączą, a ciasto będzie zwarte, ale kruche i delikatne. Odstawiamy do lodówki.3. Przygotowujemy
owoce: aronię (można uzyć
jagód lub
porzeczek zamiast aronii) przebieramy, oczyszczamy z pozostałości liści i łodyżek, dokładnie płuczemy i zostawiamy do ocieknięcia w durszlaku.
Jabłka myjemy, obieramy,płuczemy ścieramy na tarce jarzynowej i skrapiamy
sokiem z 1/2
cytryny lub kwaskiem
cytrynowym. Odstawiamy do lodówki.4. Robimy ciasto: Ucieramy masło/margarynę z
cukrem i
solą. Dodajemy stopniowo po 1
jajku, cały czas ucierając.5. Przesiewamy do osobnego naczynia oba rodzaje
mąki z proszkiem.6. Dodajemy przesianą
makę z proszkiem do ciasta, również stopniowo, cały czas ucierając ciasto.7. Kiedy ciasto stanie się gładkie i jednolite przelewamy je do tortownicy i wyrównujemy wierzch.8. Osuszoną aronię oprószamy
cukrem pudrem lub
mąką i mieszamy z
jabłkami.10. Wykładamy
owoce na wierzch ciasta.11. Posypujemy kruszonką.12. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60min w temp. 175st.C13. Wyciągamy, gdy będzie rumiane a boki będą lekko odstawać od formy.14. Ostudzone można jeszcze posypać
cukrem pudrem.Smacznego!



