Moi drodzy. Miałam przyjemność już jeść cannelloni w wersji z beszamelem ale z ricottą jedliśmy po raz pierwszy.Muszę przyznać , że ta wersja odpowiada mi bardziej .W domu zapach niesamowity a dla kubków smakowych istny raj :) Wspaniałe danie na przywitanie Nowego Roku :)Składniki:400 g mięsa mielonego wołowego3 łyżki olejucebulaząbek czosnkupuszka krojonych pomidorówok. 20 rurek cannelloni250 g sera ricotta375 ml mleka6 łyżek startego sera typu parmezansuszone oreganoszczypta mielonej słodkiej i ostrej paprykisól i pieprzNa dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso.Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut.Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut.Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie.Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów.Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem.Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik )SMACZNEGO