ßßß Cookit - przepis na Cannelloni w sosie z ricotty

Cannelloni w sosie z ricotty

nazwa

Wykonanie

Moi drodzy. Miałam przyjemność już jeść cannelloni w wersji z beszamelem ale z ricottą jedliśmy po raz pierwszy.Muszę przyznać , że ta wersja odpowiada mi bardziej .W domu zapach niesamowity a dla kubków smakowych istny raj :) Wspaniałe danie na przywitanie Nowego Roku :)
Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego
3 łyżki oleju
cebula
ząbek czosnku
puszka krojonych pomidorów
ok. 20 rurek cannelloni
250 g sera ricotta
375 ml mleka
6 łyżek startego sera typu parmezan
suszone oregano
szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki
sól i pieprz
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso.
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut.
Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut.
Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów.
Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem.
Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik )
SMACZNEGO
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/12/cannelloni-w-sosie-ricotty.html