Wykonanie
Do zrobienia tej sałatki przymierzałam się już jakiś czas. Wreszcie nastał ten czas i mogłam uraczyć swoją rodzinkę tym przysmakiem. Lekko kwaśno - słodkawa a przede wszystkim zdrowa :)Doskonała propozycja na drugie śniadanie w czasie pracy :)
Składniki :1 czubata szkl.
kaszki kuskus1
czerwona papryka3 duże
pomidory1 duży
ogórek sałatkowy2 średnie
cebule2/3 szkl.
oliwy z
winogronsok wyciśnięty z 1
cytryny1 pęczek
natki pietruszki1/2 pęczka
bazyliisól , świeżo mielony
pieprzSposób przygotowania :
Kuskus przesyp do miseczki. Zalej
olejem oraz
sokiem z cytryny.
Posól do smaku, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 2 godz. , aby
kaszka spęczniała.Powinna być lekko al dente - lekko twardawa.
Natkę i
bazylię opłucz, osusz , oderwij listki od gałązek.
Zioła dosyć grubo posiekaj.
Papryke rozetnij , usuń środek z pestkami. Strąk opłucz i potnij na niewielkie kawałki.
Pomidory i
ogórek umyj, pokrój w kosteczkę.
Cebule obierz , posiekaj w kosteczkę.Spęczniałą
kaszkę przemieszaj . Dodaj pokrojone warzywa oraz
zioła. Przypraw do smaku
solą i
pieprzem ( można również dodać ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę )Wymieszaj.
Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) , aby wszystki składniki dobrze się połączyły.Smacznego :)