Wykonanie
Zajadaliśmy się dzisiaj zapiekanką . Zapiekanka składała się z
mięska mielonego a dodatkiem, były warzywa gotowane na parze. Dobre jedzonko. Polecam jak najbardziej na obiad.

Składniki na 4 porcje:400 g
mięsa mielonego wieprzowego1
cebula2 łyżki
bułki tartejsól ,
czarny pieprz mielony8 plastrów
szynki gotowanejszczypta
gałki muszkatałowej tartejok. kilograma warzyw ( garśc
brokuł, 2
marchewki, garśc
fasolki szparagowej, 2
pietruszki, 1/2 średniego
selera)4
ziemniakiolej do wysmarowania naczynia do zapiekanki150 ml
śmietany kremówki120 g tartego
żółtego sera
1.
Mielone mięso wkłądamy do miski. Dodajemy drobno posiekną
cebulkę i
bułkę tartą. Doprawiamy
solą i
pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy 8 paluszków , każdy owijamy plasterkiem
szynki.

2. Warzywa z
ziemniakami gotujermy na parze ok. 20 minut.3 . Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego
olejem , przekładamy warzywa. Zalewamy
śmietanką.Na wierzchu rozkładamy
mieśne roladki z
szynką. Całośc przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy na 15 minut do piekarnika 180 C.4 . Folię zdejmujemy . Paluszki posypujemy
serem i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut.