ßßß Cookit - przepis na Paluszki z mięska mielonego na warzywach

Paluszki z mięska mielonego na warzywach

nazwa

Wykonanie

Zajadaliśmy się dzisiaj zapiekanką . Zapiekanka składała się z mięska mielonego a dodatkiem, były warzywa gotowane na parze. Dobre jedzonko. Polecam jak najbardziej na obiad.
Składniki na 4 porcje:
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
sól , czarny pieprz mielony
8 plastrów szynki gotowanej
szczypta gałki muszkatałowej tartej
ok. kilograma warzyw ( garśc brokuł, 2 marchewki, garśc fasolki szparagowej, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera)
4 ziemniaki
olej do wysmarowania naczynia do zapiekanki
150 ml śmietany kremówki
120 g tartego żółtego sera
1. Mielone mięso wkłądamy do miski. Dodajemy drobno posiekną cebulkę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy 8 paluszków , każdy owijamy plasterkiem
szynki.
2. Warzywa z ziemniakami gotujermy na parze ok. 20 minut.
3 . Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem , przekładamy warzywa. Zalewamy śmietanką.Na wierzchu rozkładamy mieśne roladki z szynką. Całośc przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy na 15 minut do piekarnika 180 C.
4 . Folię zdejmujemy . Paluszki posypujemy serem i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/04/paluszki-z-mieska-mielonego-na-warzywach.html