Wykonanie
Jest to przepis który dodaję do konkursu “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .Smakowita pajda jest to całkowicie roślinnego pochodzenia
smalec.Smakuje dokładnie tak jak zwierzęcy, a jednak posiada inny, zdrowszy skład.Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim smakiem prawdziwego smalczyku oraz zapachem ogrodowych
ziół :)Smalczyk roślinny w moim sklepie znalazłem w dwóch wersjach- z
ziołami ogrodowymi- z
jabłkiem i
cebulką
Do mojego Risotto dodałem ten z
ziołami ogrodowymi.

- 1
szalotka- 2 ząbki
czosnku-
ryż arborio-
wywar drobiowy-
oliwa z oliwek-
kalafior-
parmezan-
sól,
pieprz i
gałka muszkatołowa- smalczyk roślinny " Smakowita pajda"-
koperek
1. Na
oliwie szklimy
szalotkę z
czosnkiem2. Dodajemy
ryż i szklimy go około 2 minut3. Wlewamy jedną chochlę
wywaru4. Powtarzamy czynność gdy nasz
ryż wchłonie cały dodany
bulion, a zaprzestajemy kiedy ryz jest już ugotowany al dente- czyli po około 20 minutach.5. Blanszujemy różyczki
kalafiora w gotującej się wodzie przez 5 minut, następnie przekładamy do
wody z
lodem.6. Risotto doprawiamy, dodajemy
kalafior, 2 łyżki smalczyku roślinnego i
parmezan. Smażymy 1 minutę.7. Posypujemy
koperkiem i podajemy :)