Wykonanie
Desery na depresjęDesery na depresję to kolejna odsłona Kryzysowej Książki Kucharskiej. Tym razem skupiam się na deserach, które w czasie depresji ekonomicznej pozwolą nam osłodzić trochę życie. Przepisy
będę umieszczał trochę rzadziej, bo co za dużo to nie zdrowo :), ale zachęcam do regularnego sprawdzania.StronyO MNIEKONTAKTMEDIA O MNIEDRUGI BLOGczwartek, 6 grudnia 2012,,Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc
daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”

Jako, że idą za tym pewne zobowiązania wypadałoby odpowiedzieć na 11 pytań.1. Którego z medialnych kucharzy nie trawisz?Okrasa, chyba za sam wyraz twarzy :)2. Czy miał/a byś problem z przygotowaniem trzydaniowego posiłku dla alergika, bezmięsnego, bezjajecznego, bezmlecznego, bezglutenowego?Mam na tyle bogatą wiedzę na temat różnych diet i tak dużo eksperymentuję, że nie.3. Od jak dawna prowadzisz swój blog i jak długo wcześniej o tym myślała(e)ś?Ten od kwietnia, pierwowzór od 3 lat.4. Czy masz jakieś przesłanie?Kombinujcie :)5. Czy pisała(e)ś kiedyś pamiętnik?Nie6. Czy jeśli Ci na obiedzie rodzinnym nie smakuje jakaś potrawa zjesz ją do końca?Ciężko powiedzieć, nie trafiło się dawno coś co by mi jakoś specjalnie nie smakowało :)7.
Soki gotowe czy wyciskane?Chcieć a móc :]8.Bułeczka z
cynamonem czy
chleb z kminkiem?
Chleb z
kminkiem, ale
cynamon tak, w dużych ilościach!9.Czy mając w kieszeni ostatnie 10 zł wydasz je na kosmetyk czy kolejną przyprawę?Ani na jedno, ani drugie :)10. O której jesz ostatni posiłek?3 h przed snem zazwyczaj 20 - 2111. Czego oczekujesz od osób, które odwiedzą Twojego bloga?Obejrzyj, podoba się zostaw ślad, nie podoba się też zostaw ślad, ale nie gówno (rzeczowo proszę).Moje nominacje:http://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/http://francjanatalerzu.blogspot.com/http://potomek-kontra-obiad.folog.pl/http://smacznie-zdrowo-tanio.blogspot.com/http://poracoszjesc.blogspot.com/http://widelcem-pisane.infohttp://pass-the-food.blogspot.com/http://acia1065.blogspot.com/http://www.josia.pl/http://peggiwkuchni.blogspot.com/http://imbirowo.blogspot.com/I moje pytania:1.
Kawa,
herbata czy czekolada?2. Opera czy operetka?3. Jeśli kryterium wyboru byłyby doznania kulinarne, jakie miejsce podróży zostałoby przez Ciebie wybrane?4. Najdziwniejsze zjedzone przez Ciebie danie.5. Ulubiony film6. Jak spędzasz wolny czas? Masz jakieś hobby?7. Ulubiony smak lodów?8. Dlaczego prowadzisz bloga?9. Jakie dodatki na pizzy lubisz najbardziej?10. Trzy rzeczy, które najbardziej Cię irytują.11. Najgorszy obejrzany film.Ale to nie koniec form uznania :) Doczekałem się, co prawda niekoniecznie w miejscu zamieszkania, artykułu na temat mojej twórczości:http://www.mmsilesia.pl/433159/2012/12/1/desery-na-depresje-czyli-ksiazka-kucharska-w-czasach-kryzysu?category=magazynNiemniej jednak wypadałoby przejść do dania głównego, a właściwie do deseru :) Dzisiaj szarlotka z gotowego ciasta.Składniki:- czerstwe
bułki lub
chleb-
jabłka-
cukier-
budyń
Wykonanie:
Pieczywo obieramy ze skórki i moczymy w wodzie z dodatkiem budyniu i
cukru. Lekko odciskamy i układamy na dnie formy do ciasta. Przykrywamy warstwą
musu jabłkowego i na to jeszcze raz warstwa
pieczywa. Pieczemy krócej, bo
pieczywo to już gotowe ciasto.Organizator: miszmasz