ßßß
składniki:6 dużych jabłekszklanka cukrucynamon (tyle ile lubicie)3 jaja2 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka sody oczyszczonejszklanka pokrojonych bakalii ( u mnie to były orzechy laskowe, migdały, płatki migdałowe, śliwki suszone, rodzynki, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, dałam więcej niż 1 szklankę )Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, dodajemy bakalie, cynamon, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie dodajemy do jabłek jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą (możemy jeszcze dodać cynamon). Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 45 minut. Lepiej już wcześniej sprawdzić czy ciasto jest gotowe, moje ostatnio upiekło się w 30 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Sprawdź te przepisy :Ciasto z budyniem i jabłkami.English muffins czyli bułki z patelni.Pudding z pączków