Wykonanie
Ugotowałam kompot z
jabłek niemal zaraz po tym, jak się przeraziłam ilością kupowanych niezdrowych
napojów gazowanych... Gdybym powiedziała, że ich nie lubię bo są niesmaczne, to bym skłamała. Owszem, czasem
piję, ale dotarło do mnie, że chyba jednak jest tego za dużo.Miałam trzy
jabłka i
cukier w cukierniczce:)
Wody też nie brakuje:) Pijmy więc to, co zdrowe.
Składniki:3
jabłkacukierwoda1/2 laski
cynamonu (opcjonalnie, ja nie
dawałam)
Jabłka umyć, pokroić na kawałki. Nie obieram ze skórki, bo szkoda mi wyrzucać witaminyPrzełożyć do garnka, zalać
wodą i posłodzić wedle uznania (jeśli używamy
cynamonu - włożyć w całości, nie ścierać)Od momentu zagotowania
wody, odliczyć ok. 10 minut i wyłączyć - gotowe!Po wystygnięciu można podawać z kostkami
loduNależy pamiętać o tym, że jeśli kompotu nie wypijemy od razu, to należy go trzymać w lodówce. W przeciwnym razie, przy takiej temperaturze jaka jest na zewnątrz, kompot zacznie pleśnieć.
Takie proste.Takie szybkie.I jakie zdrowe...Smacznego :)Biorę udział w akcjach: