ßßß
Składniki:500-600 g szpinaku świeżego2 większe ziemniaki300 ml bulionu mięsnego1 gruszka5-6 ząbków czosnkułyżka oliwy1 pietruszka1 mały porkulka sera mozzarela
Ugotować bulion mięsny (mięso, kawałek pora, 1 pietruszka, mały kawałek selera, 1 marchewka, przyprawy). Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w pióra, czosnek obrać i przepołowić, gruszkę pokroić w kostkę, umyć szpinak. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć lekko czosnek, dodać ziemniaki i po chwili pora z gruszką, smażyć kilka minut i dodać szpinak. Gdy liście szpinaku zaczną więdnąć całość przesypać do gorącego bulionu. Gotować 10-15 minut, dodać ser, poczekać aż się rozpuści i wszystko rozdrobnić blenderem. Doprawić do smak, podawać z niewielką ilością śmietany.