Wykonanie
Składniki:500-600 g
szpinaku świeżego2 większe
ziemniaki300 ml
bulionu mięsnego1
gruszka5-6 ząbków
czosnkułyżka
oliwy1
pietruszka1 mały
porkulka
sera mozzarelaUgotować
bulion mięsny (
mięso, kawałek
pora, 1
pietruszka, mały kawałek
selera, 1
marchewka,
przyprawy).
Ziemniaki pokroić w kostkę,
pora w
pióra,
czosnek obrać i przepołowić,
gruszkę pokroić w kostkę, umyć
szpinak. Rozgrzać
oliwę na patelni, podsmażyć lekko
czosnek, dodać
ziemniaki i po chwili
pora z
gruszką, smażyć kilka minut i dodać
szpinak. Gdy liście
szpinaku zaczną więdnąć całość przesypać do gorącego
bulionu. Gotować 10-15 minut, dodać
ser, poczekać aż się rozpuści i wszystko rozdrobnić blenderem. Doprawić do smak, podawać z niewielką ilością
śmietany.