Wykonanie
Jeśli już wyczyściliście lodówki ze świątecznych pyszności i czujecie, jak ja, że potrzebna jest Wam lżejsza wersja menu, polecam smaczną odmianę w kuchni. Od dawna zabierałam się za jaglaną wersję pasztetu i oto jest.
Kasza jaglana świetnie oczyszcza, a
zioła, których użyłam, są jak balsam dla poświątecznych brzuszków. Idealnie spieczona skórka i miękki, wilgotny środek.

Porcja na małą keksówkę(na zdjęciu wersja
śniadaniowa dla 2-3 osób z połowy porcji, w naczyniu o średnicy 25 cm)Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej2 szklanki
wodyWarzywa "rosołowe" - 2 duże
marchewki, 1 duża
pietruszka, 1 duża
cebula, kawałek
selera1 czubata łyżka posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnku2 duże
jajka1 łyżeczka
masła (do gotowania
kaszy)2 łyżki miękkiego
masła (do farszu)2 łyżki
oleju do smażenia
SólPrzyprawy:2 łyżeczki
ziół prowansalskich2 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
kopru włoskiego1 łyżeczka
kminku mielonego
Kaszę gotujemy w wodzie wg tego przepisu . Zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach,
cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy całość na
oleju przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy
zioła i smażymy jeszcze około 1 minuty, aż uwolnią swój aromat. Odstawiamy do ostygnięcia.Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy niskie naczynie z
wodą (ja używam wieczka od klasycznego szklanego naczynia żaroodpornego).Mieszamy
kaszę jaglaną z warzywami,
natką pietruszki oraz przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Kosztujemy i solimy do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Jajka solimy i ucieramy z 2 łyżkami miękkiego
masła. Do masy jajecznej dodajemy po jednej łyżce masy warzywno-jaglanej, miksując na wolnych obrotach.Przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułka tartą). Wyrównujemy wierzch zwilżając go
wodą.Pieczemy około 40-45 minut, aż pasztet zyska złotą spieczoną skórkę.

Po wystudzeniu pasztet wstawiamy na całą noc do lodówki. Najlepszy jest następnego dnia.Notatki:Aby uzyskać bardziej gładki pasztet możesz zblendować część masy (w zależności od upodobań).Babki Dwie na Facebooku