Wykonanie

Jeśli smaki
Brazylii to oczywiście feijoada, ale na przepis jeszcze przyjdzie czas. To co dzisiaj zaprezentujemy to Feijão tradicional, czyli
fasola przygotowana w sposób tradycyjny, goszcząca na
stole w rodzinie Brasileiro tak często jak w rodzinie Polonesy - pierogi lub
schabowy.

Podstawowy składnik potrawy to
fasola czarna, którą możemy dostać bez problemu w sklepach z zdrową żywnością, sklepach z produktami z różnych stron świata a także niekiedy w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością.
Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na 30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-).

Poza
fasolą potrzebujemy:- 1
czerwoną paprykę- garść świeżej
kolendry- 2 czerwone małe
cebule-
koncentrat pomidorowy-
olej- kumin- 2
kostki rosołowe-
liście laurowe- 2 ząbki
czosnki- kawałek
kiełbasy i
boczku (wielkość kawałka zależy od gustu).
Paprykę,
cebule,
czosnek i
kolendrę miksujemy razem na papkę.

Bierzemy duży garnek i rozgrzewamy
olej. Dodajemy najpierw skrojone kawałki
boczku i podsmażamy, tak aby tłuszcz się wytopił. Następnie dodajemy
fasolę i mieszamy. Nie dodajemy jeszcze
wody.
Fasola musi się "przeżreć" z roztopionym tłuszczem.

Następnie dodajemy zmiksowaną papkę z warzyw, 2 łyżki
koncentratu pomidorowego, łyżkę kuminu, 2
kostki rosołowe, garść
liści laurowych.Mieszamy, mieszamy.

Teraz czas na dodanie skrojonej
kiełbasy (np
żywieckiej).Mieszamy i dodajemy
wody, koniecznie gorącej, prawie wrzątku.tak aby pokryła składniki.Gotujemy około godzinę (kuchenka gazowa) lub około pół godziny (kuchenka indukcyjna).Znak że potrawa jest gotowa?
Fasola musi być po prostu miękka.

Ps. Feijão tradicional nie należy do potraw fotogienicznych, ale w smaku....Świetnie się komponuje wymieszana z
ryżem i oczywiście farinha.