Wykonanie
Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną, cudowną, gęstą zupę - idealną na chłodne dni. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, jest pyszna i sycąca. Bardzo aromatyczna d zięki znacznej ilości przypraw i pikantna za sprawą harrisy - pasty z
papryczek chili.Zupę tę przygotowałyśmy na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania - zupę z zimowymi warzywami strączkowymi,
rzem ze mną w akcji udział wzięły: Mirabelka,
Maggie i Ania .

Składniki:1 duża
cebula drobno posiekana1 ząbek
czosnku wyciśnięty przez praskę2 łyżeczki mielonego kuminu2 łyżeczki mielonej
kolendry2 szczypty mielonego
cynamonu1 łyżeczka pasty Harrisapół
czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 puszka krojonych
pomidorówpół puszki
cieciorki70g
czerwonej soczewicy500ml
bulionu warzywnegosok z cytrynyposiekana świeża
kolendra (ewentualnie suszona)
olej do smażeniaPrzygotowanie:W garnku rozgrzać
olej, dodać
cebulę i
czosnek, smażyć aż
cebula się zeszkli. Dodać suche
przyprawy i harrisę. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Dodać
koncentrat pomidorowy,
pomidory,
soczewicę,
bulion i
sok z cytryny. Dusić pod przykryciem 15 minut aż
groch się ugotuje. Pod koniec gotowania dodać
cieciorkę. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać natychmiast przybrane
kolendrą.

Smacznego!
