ßßß
Składniki:1 duża cebula drobno posiekana1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę2 łyżeczki mielonego kuminu2 łyżeczki mielonej kolendry2 szczypty mielonego cynamonu1 łyżeczka pasty Harrisapół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę1 łyżeczka koncentratu pomidorowego1 puszka krojonych pomidorówpół puszki cieciorki70g czerwonej soczewicy500ml bulionu warzywnegosok z cytrynyposiekana świeża kolendra (ewentualnie suszona)olej do smażeniaPrzygotowanie:W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać suche przyprawy i harrisę. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, soczewicę, bulion i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem 15 minut aż groch się ugotuje. Pod koniec gotowania dodać cieciorkę. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast przybrane kolendrą.
Smacznego!