ßßß Cookit - przepis na Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą

Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną, cudowną, gęstą zupę - idealną na chłodne dni. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, jest pyszna i sycąca. Bardzo aromatyczna d zięki znacznej ilości przypraw i pikantna za sprawą harrisy - pasty z papryczek chili.
Zupę tę przygotowałyśmy na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania - zupę z zimowymi warzywami strączkowymi, rzem ze mną w akcji udział wzięły: Mirabelka, Maggie i Ania .
Składniki:
1 duża cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 szczypty mielonego cynamonu
1 łyżeczka pasty Harrisa
pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
pół puszki cieciorki
70g czerwonej soczewicy
500ml bulionu warzywnego
sok z cytryny
posiekana świeża kolendra (ewentualnie suszona)
olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać suche przyprawy i harrisę. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, soczewicę, bulion i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem 15 minut aż groch się ugotuje. Pod koniec gotowania dodać cieciorkę. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast przybrane kolendrą.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/02/libanska-zupa-z-grochem-i-ciecierzyca.html